Bolesław Bierut

Faktaboks

Bolesław Bierut
Uttale
bjˈe-
Født
18. april 1892, Rurach Jezuickich ved Lublin
Død
12. mars 1956, Moskva

Artikkelstart

Bolesław Bierut var en polsk politiker for kommunistpartiet. Han var Polens president i 1947–1952 og statsminister i 1952–1954. Fra 1948 overtok han etter rivalen Gomułka som leder for partiet, en stilling han hadde til sin død. Han var i ett og alt Moskvas mann i det polske kommunistpartiet, og er blitt ansett som en regulær agent for NKVD og det sovjetiske hemmelige politiet.

Bierut, som opprinnelig het Rutkowski, var utdannet som typograf. Han kom tidlig med i den revolusjonære bevegelsen, og i mellomkrigstiden ble han flere ganger arrestert og idømt kortere fengselsstraffer. I 1925–1932 arbeidet han for Komintern i ulike land, samt for NKVD (innenriksdepartementet) i Moskva under forberedelsene til den første Moskvaprosessen. Han ble arrestert av polakkene under en reise til Polen, og unngikk dermed forfølgelsene av polske kommunister i Sovjetunionen i 1938. Han ble funnet i en leir i Øst-Polen av sovjethæren i september 1939.

I slutten av 1943 ble Bierut sendt til det tyskokkuperte Polen for å reorganisere kommunistpartiet. I 1944–1947 var han formann for den kommunistiske Lublin-komiteen, som hadde overtatt kontrollen over befridd polsk område.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg