Bokhylla.no

Bokhylla.no var en strømmetjeneste som ga fri tilgang til digitale utgaver av bøker utgitt i Norge. Den inneholdt alle trykte bøker utgitt i Norge frem til og med år 2000, bortsett fra om lag 4000 bøker som rettighetshavere har holdt tilbake. Innholdet i Bokhylla var gratis tilgjengelig for lesing på skjerm i Norge. Tjenesten er i dag videreført av Nasjonalbiblioteket, under navnet Nettbiblioteket, som inneholder digitalisert materiale fra Nasjonalbibliotekets samling. Bokhylla.no er ikke lenger i bruk som navn på denne tjenesten.

Tjenesten var antakelig den første av sitt slag i verden. Store deler av kulturarven og verdenslitteraturen ble gjennom denne tjenesten fritt tilgjengelig på nett. Bokhylla.no ble lansert som et prosjekt i 2009 og sluttført i 2018, og inneholdt omkring 270 000 bøker. I tillegg til 250 000 rettighetsbelagte bøker er det rundt 20 000 bøker som er falt i det fri, det vil si bøker som ikke lenger er vernet av opphavsrett.

Tjenesten ble levert av Nasjonalbiblioteket. Nasjonalbibliotekets avtalelisens med Kopinor om godtgjøring for verk som ikke er falt i det fri gjorde at tjenesten var gratis for brukeren. Det ble ikke lagt til rette for nedlasting eller utskrift av materialet før den opphavsrettslige vernetiden var utløpt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg