Bokhylla.no er en strømmetjeneste som gir fri tilgang til digitale utgaver av bøker utgitt i Norge. Den inneholder alle trykte bøker utgitt i Norge frem til og med år 2000, bortsett fra om lag 4000 bøker som rettighetshavere har holdt tilbake. Innholdet i Bokhylla er gratis tilgjengelig for lesing på skjerm i Norge.

Tjenesten er antakelig den første av sitt slag i verden. Store deler av kulturarven og verdenslitteraturen blir gjennom denne tjenesten fritt tilgjengelig på nett. Bokhylla.no ble lansert som et prosjekt i 2009 og sluttført i 2018, og inneholder omkring 270 000 bøker. I tillegg til 250 000 rettighetsbelagte bøker er det rundt 20 000 bøker som er falt i det fri, det vil si bøker som ikke lenger er vernet av opphavsrett.

Tjenesten leveres av Nasjonalbiblioteket. Nasjonalbibliotekets avtalelisens med Kopinor om godtgjøring for verk som ikke er falt i det fri gjør at tjenesten er gratis for brukeren. Det blir ikke lagt til rette for nedlasting eller utskrift av materialet før den opphavsrettslige vernetiden har utløpt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.