Bokhylla.no

Bokhylla.no er en strømmetjeneste som gir fri tilgang til digitale utgaver av bøker utgitt i Norge. Den inneholder alle trykte bøker utgitt i Norge frem til og med år 2000, bortsett fra om lag 4000 bøker som rettighetshavere har holdt tilbake. Innholdet i Bokhylla er gratis tilgjengelig for lesing på skjerm i Norge.

Tjenesten er antakelig den første av sitt slag i verden. Store deler av kulturarven og verdenslitteraturen blir gjennom denne tjenesten fritt tilgjengelig på nett. Bokhylla.no ble lansert som et prosjekt i 2009 og sluttført i 2018, og inneholder omkring 270 000 bøker. I tillegg til 250 000 rettighetsbelagte bøker er det rundt 20 000 bøker som er falt i det fri, det vil si bøker som ikke lenger er vernet av opphavsrett.

Tjenesten leveres av Nasjonalbiblioteket. Nasjonalbibliotekets avtalelisens med Kopinor om godtgjøring for verk som ikke er falt i det fri gjør at tjenesten er gratis for brukeren. Det blir ikke lagt til rette for nedlasting eller utskrift av materialet før den opphavsrettslige vernetiden har utløpt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg