Bohus, norsk Båhus, gammel norsk grensefestning på Bagaholmen i Nordre älv, en nordlig arm av Göta älv, ved Kungälv, Västra Götalands län, Sverige.

Lenger nede i elven lå Nyklaborg slott på Ragnhildsholmen. Her bodde på begynnelsen av 1300-tallet den svenske hertug Erik, rett vis à vis den norske byen Konghelle. Ved en fredsslutning i 1305 ble Norges konge, Håkon 5 Magnusson, tilkjent Nyklaborg, men hertug Erik ville ikke gi opp borgen. Kongen beleiret da slottet, men Erik holdt stand, og i 1308 gav grev Jakob av Halland Håkon det råd å bygge en festning på Bagaholmen. Håkon godtok forslaget og satte Jakob til å bygge en enkel treborg, Bágahús eller Bohus. Snart ble det bygd en ringmur og fire hjørnetårn. Senere ble anlegget utvendig forsterket med stein. På 1400-tallet var Bohus blitt Danmark-Norges sterkeste festning. Den ble beleiret av Christian 2 i 1531 og flere ganger av svenske tropper under Hannibalfeiden 1645, men forgjeves.

Mot slutten av 1500-tallet begynte byggmester Hans van Steenvinckel å oppføre utskytende forskansninger, såkalte bastioner. Dette arbeid pågikk nesten helt til 1658, da festningen sammen med hele Bohuslen måtte avstås til Sverige etter Danmark-Norges krigsnederlag. Nå ble Bohus grensefestning mellom Sverige og Norge, og under den skånske krig 1675–79 ble den beleiret av norske tropper under Gyldenløve, ble derpå ytterligere forsterket og var 1680–1700 landshøvdingsete. Borgen har til sammen vært beleiret 14 ganger, men alltid forgjeves.

I slutten av 1780-årene hadde festningen mistet sin betydning, og Gustav 3 bestemte at den skulle rives, og den ble endelig nedlagt 1789 etter en norsk beleiring 1788. Etter en stund var Bohus festning bare en stor ruinhaug. Karl Johan fredet ruinene. Men først i 1898 ble det tatt initiativ for å redde restene av festningen. Oberst Claes Grill ledet de første restaureringsarbeidene. I 1920-årene overtok Kungl. Byggnadsstyrelsen ansvaret for å bevare festningen. Restaureringen ble til 1955 ledet av byggmester Adolf Tell. Senere har årlige bevaringsarbeider funnet sted. Mye er tapt for alltid, men arbeidene har brakt interessante resultater.

Bohus eller Båhus, ble i middelalderen skrevet Bag(h)ahus, Bauahws, Bauohus, Baghæhus, fra annen halvdel av 1300-tallet også Bahus. Siste ledd er hus i betydningen festning, som i Akershus. Første ledd er visstnok et opprinnelig gårdsnavn Bágar, som trolig har sammenheng med norrønt bágr, «vanskelig, som byr på hindringer», og bágr, substantivet «hindring», fra først antagelig om farvannet rundt Bágaholmr, som var det gamle navn på festningsholmen. Deretter ble det navn på gårder nær dette farvannet og ble endelig overført på festningen og så på landskapet Bohuslän.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.