Bogen

Bogen i Ofoten luftfoto
Luftfoto som viser sentrum av Bogen i Ofoten i tillegg til Strandvannet og fjellet Niingen.
Bogen i Ofoten luftfoto

Artikkelstart

Bogen er et tettsted i Evenes kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,6 km², og har 386 innbyggere (2021).

Faktaboks

Etymologi
av norrønt ‘bog, bukt, krok’
Innbyggertall
386 (SSB, 2021)
Landareal
0,6 km²
Tettstedsnummer
7752 Bogen

Bogen er administrasjonssenter i Evenes kommune. Tettstedet ligger ved E 10 innerst i Bogen, en større bukt på nordsiden av Ofotfjorden, 45 km vest for Narvik (63 km før åpningen av Hålogalandsbrua 2017). I Bogen munner Strandelva 200 m lang fra Strandvatnet (3 moh.). Ved vannet ligger Niingen kraftverk (maskininstallasjon 17 MW og midlere årsproduksjon 70 GWh) som nytter fallet fra Niingsvatnet (510-494 moh.) i fjellet nordøst for tettstedet. Bogen har mekanisk verksted og jernstøperi. Stedet har hotell og anløpes av hurtigbåten Narvik-Svolvær. Bogen kapell, som ligger i den sørøstre delen av tettstedet, er en langkirke i tre, opprinnelig oppført 1920, innviet 1963 etter rehabilitering og utvidelse.

Bogen var utskipningshavn for Ofoten jernmalmgruber, som ble drevet i flere perioder, senest 1936–39. Det er synlige merker etter driften som ble drevet som dagbrudd i terrenget ovenfor tettstedet. Under andre verdenskrig anla tyskerne en marinebase i Bogen med flytedokk og verksteder. Dokken ble etter krigen flyttet til Moss.

Navnet Bogen er av norrønt bugr, 'bog, bukt, krok', etter beliggenheten.

Kart

Bogen
Bogen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg