Bodin

Artikkelstart

Bodin er en tidligere kommune i Nordland omkring Bodø. Den omfattet fastlandet nordover til Mistfjorden og østover til Tverrlandet, sørsiden av Saltfjorden østover til Svefjorden innenfor Saltstraumen med fjelltraktene i sør, samt øyene utenfor, blant annet Helligvær, Landegode, Bliksvær og Givær.

Kommunen ble opprettet i 1837 under navnet Bodø Landdistrikt, men navnet ble i 1896 endret til Bodin. Bodin hadde grensereguleringer mot Bodø i 1938 og 1959, da områder med henholdsvis 559 og 1303 innbyggere ble overført til byen. I 1963 ble Skjerstads område på nordsiden av Skjerstadfjorden overført til Bodin, likeledes ble Øyjord-området ved Nevelsfjorden i nord i 1964 overført fra Sørfold. Bodin ble i 1968 nedlagt som kommune ved sammenslåingen med Bodø. Da hadde Bodin 13 323 innbyggere.

Navnet

Bodin var opprinnelig et gårdsnavn, brukt om Bodøgaard , som fra 1600-tallet var bosted for lensherren , senere amtmannen . Navnet er antagelig dannet av bodi , 'båe' eller 'grunne' og vin , 'naturlig eng', og har samme utgangspunkt som Bodø.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg