Bocca della verità

Bocca della verità utenfor Santa Maria in Cosmedin i Roma.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Bocca della verità, en antikk marmormaske ved kirken Santa Maria in Cosmedin, Roma. Marmormasken er ca. 180 cm i diameter og rundt 20 cm tykk. Det er ulike teorier vedrørende maskens opprinnelig funksjon og plassering. Den kan ha vært et kumlokk på dreneringsavløp, eller lokket på en hellig brønn tilegnet Mercurius. Navnet "sannhetens munn" er første gang nevnt blant Romas kuriositeter i 1485; avbildninger i tegninger og trykk, tilsier at masken den gang var plassert på utsiden av kirkens søyleinngang. I 1632 ble masken flyttet til der den befinner seg idag, i forbindelse med restaureringsarbeid under pave Urban 8.

Faktaboks

Uttale
bˈocca della verità
Etymologi
italiensk, ‘sannhetens munn’

Mirabilis Urbis Romae, 1100 århundre, en pilegrims guide til Roma i middelalderen, tilegnet egenskaper om sannsigelser. Det finnes til ulike tider versjoner av legenden om at masken var i stand til avsløre løgnaktighet hos den som puttet hånden inn i dens munn.

Masken er kjent fra filmen Roman Holiday (Prinsesse på vift) fra 1953, med Gregory Peck og Audrey Hepburn, og er et populært turistmål i dagens Roma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg