Blitz

Blitzhuset i Pilestredet fotografert i oktober 1994.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Blitz er et ungdomshus og en kafé i Oslo sentrum, som har vært i drift siden 1982. Begrepet «Blitz» brukes også om det sosiale miljøet rundt huset. I tillegg til kafeen rommer huset blant annet kvinnekultursenter, rockeklubb og nærradio (radiOrakel). Kafé Blitz har blitt et treffsted for ulike grupper ungdommer, og har etter hvert også blitt et sentrum for radikal politisk aktivisme, med utradisjonelle, og til tider voldsomme, metoder.

Historie

Bakgrunnen for opprettelsen av Blitzhuset var okkupasjonen av en nedrivningsgård i Skippergata i Oslo i årene 1981–1982. Ungdommene som okkuperte gården, fikk en avtale med Oslo kommune om å få opprette et aktivitetshus i Pilestredet, i en gård kommunen eier.

Både i 1980- og 1990-årene ble det foreslått å rive bygningen, noe som førte til aksjoner fra Blitz og deres støttespillere. Etter en lang prosess ble det i 2004 klart at Blitz blir værende i bygningen, gjennom et samarbeid mellom byrådet og Kirkens Bymisjon. Avtalen innebærer også rehabilitering av Edvard Munchs barndomshjem, som er i en leilighet i samme bygningskompleks.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg