Bladcentralen ANS er et selskap som er Norges største distributør av blader og bøker til dagligvarebutikker, kiosker, bensinstasjoner og faghandelskjeder. Selskapet distribuerer bøker og blader til mer enn 4000 matbutikker, 700 kiosker og 750 bensinstasjoner i Norge. Fram til slutten av 2014 distribuerte Bladcentralen kun for eierforlagene, men nå distribuerer og selger selskapet også blader og bøker for forlag som ikke har eierinteresser i selskapet.

Bladcentralen ble etablert i 1933. I 2017 stod selskapet for en bruttoomsetning gjennom kasse på 1,4 milliarder kroner; av dette beløpet inntektsfører selskapet selv 208 millioner. 70 prosent av omsetningen er blader, mens bøker står for de resterende 30 prosent.

Årsresultatet var i 2017 på minus 103 000 kroner. Selskapet har rundt 75 ansatte. Administrerende direktør er Erik Thorhallsson.

Bladcentralen er eid av de fem forlagkonsernene Egmont Publishing AS, Aller Media AS, Bonnier Holding Norway AS, Vigmostad & Bjørke AS og Cappelen Damm AS. Tidligere eide også Gyldendal og Aschehoug andel i Bladcentralen via Bestselgerforlaget. I 2018 solgte imidlertid Gyldendal sin halvpart av Bestselgerforlaget til Aschehoug, hvoretter Aschehoug trakk seg helt ut av Bladcentralen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.