Black Box Teater, teater i Oslo, åpnet 1985. En av Norges viktigste scener for presentasjon av samtidsorientert scenekunst og internasjonale gjestespill. Teatret holder (fra 2004) til i tidligere Bergene sjokoladefabrikk på Rodeløkka i Oslo. Der huser det 3 scener, en stor og en liten black box, begge uten fast sceneløsning slik at de kan innredes etter de opptredende kompanienes ulike behov, samt en scene 3 i teatrets foajé. Teatret mottar driftsstøtte fra Oslo kommune og fra staten, og ble i 1993 medlem av Norsk teater- og orkesterforening (NTO).

Black Box Teater ble etablert av Teatersentrum (senere Danse- og teatersentrum) som et spillested for de frie danse- og teatergruppene. Det var til å begynne med en organisasjonsdrevet utleie-­scene og holdt i mange år til på Aker Brygge. I 1991 ble Danse- og Teatersentrums daværende daglige leder og tidligere koreograf og danser Inger Buresund ansatt som kunstnerisk leder for teatret, og i 1994 ble hun teatersjef. Teatret begynte i denne perioden sin utvikling mot stadig mer programmering.

Black Box Teater gikk i 1991 sammen med BIT Teatergarasjen i Bergen og Teaterhuset Avant Garden i Trondheim om å opprette Nettverk for scenekunst, et turnésamarbeid hvis hovedformål var å vise internasjonale gjestespill i alle de tre byene.

I 2001 tok Kristian Seltun over som teatersjef. Seltun var utdannet teaterviter ved Universitetet i Bergen og kom fra stillingen som dramaturg ved Trøndelag Teater og kunstnerisk leder for Teaterhuset Avant Garden. Seltun spisset i sin sjefsperiode teatrets internasjonale og samtidsorienterte profil. Han satset på å rekruttere nye talenter og på å utvikle egenartede norske teaterkunstnere- og kompanier. Han etablerte også scenekunstfestivalen Marstrand.

I 2009 overtok Jon Refsdal Moe som teatersjef, også han med bakgrunn som teaterviter. Refsdal Moe har satset på å øke omfanget av teatrets dramaturgiske arbeid og assistanse overfor de norske kompaniene teatret co-produserer. Han har også etablert teatrets foajé som en scene 3 for kunstarrangementer, konserter og seminarer. I 2013 skiftet festivalen Marstrand navn til Oslo Internasjonale Teaterfestival.

Mange norske scenekunstnere og kompanier har Black Box Teater som sin premierescene, blant annet Verdensteatret, Verk Produksjoner, De Utvalgte og Vegard Vinge/Ida Müller. Teatret har også presentert noen av verdens fremste scenekunstnavn, slik som Anne Teresa de Keersmaeker, Jan Fabre, Gisèle Vienne, Forced Entertainment, Tg Stan og Elevator Repair Service. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.