Blériot XI, fransk flytype konstruert av Louis Blériot, mest kjent som flyet Blériot selv ble den første til å fly over den Engelske kanal med i 1909, og flytypen Tryggve Gran brukte da han ble den første til å fly over Nordsjøen. Det var og den første flytypen som ble solgt til den franske hæren, og regnes for å være den første som ble brukt i krig.

Blériot XI fløy første gang 23. januar 1909, og med hjelp fra Raymond Saulnier perfektsjonerte Louis Blériot flyet som skulle bli brukt til å krysse kanalen. Blériot tok av fra Les Baraques utenfor Calais 25. juli 1909 klokken 04:41 og landet 05:17 på Northfall Meadows nær Dover. Tryggve Gran fløy som første mann over Nordsjøen i en Blériot XI 30. juli 1914, fra Cruden Bay i Skottland til Jæren.

Italia hadde kjøpt fem Blériot XI i 1910, og to ble brukt som rekognoseringsfly i Libya under krigen mot Tyrkia 1911-12. 23. oktober 1911 fløy kaptein Carlo Piazza et rekognoseringsoppdrag i det som regnes for første gang et fly ble brukt i krig. Ved utbruddet av den første verdenskrig hadde den franske hær åtte skvadroner utsyrt med Blériot XI, de ble brukt som rekognoseringsfly frem til omkring mars 1915. Blériot XI ble og brukt av Italia under den første verdenskrig, de siste faset ut i desember 1915, av Russland som brukte dem helt frem til 1916, og av Storbritannia. I små antall ble de og brukt av blant annet Belgia.

Blériot XI ble produsert i et stort antall varianter, utstyrt med blant annet forskjellige typer motorer, og en del ble produsert med parasollvinge. Eksempelvis var et toseters rekognoseringsfly utstyrt med en Gnôme motor med en ytelse på 70 hk, hadde et vingespenn på 8,90 m, en lengde på 7,80 m, en lastet vekt på 400 kg, og en topphastighet på 90 km/t.

 

  • Angelucci, Enzo & Matricardi, Paolo: World Aircraft, Origins - World War I, Sampson Low, 1977
  • Davilla, Dr. James D. & Soltan, Arthur M.: French Aircraft of the First World War, Flying Machines Press, 2002

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.