Blériot XI

Artikkelstart

Blériot XI var en fransk flytype konstruert av Louis Blériot, og er mest kjent som flytypen Blériot selv ble den første til å fly over den Engelske kanal med i 1909, og flytypen Tryggve Gran brukte da han ble den første til å fly over Nordsjøen. Det var også den første flytypen som ble solgt til den franske hæren, og regnes for å være den første som ble brukt i krig.

Historie

Tryggve Grans Blériot XI, flyet han som første mann fløy over Nordsjøen i, utstilt ved Norsk Teknisk Museum i Oslo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rekorder

Blériot XI fløy første gang 23. januar 1909, og med hjelp fra Raymond Saulnier perfektsjonerte Louis Blériot flyet som skulle bli brukt til å krysse kanalen. Blériot tok av fra Les Baraques utenfor Calais 25. juli 1909 klokken 04:41 og landet 05:17 på Northfall Meadows nær Dover. Tryggve Gran fløy som første mann over Nordsjøen i en Blériot XI 30. juli 1914, fra Cruden Bay i Skottland til Jæren.

Militær bruk

Italia hadde kjøpt fem Blériot XI i 1910, og to ble brukt som rekognoseringsfly i Libya under krigen mot Tyrkia 1911–1912. 23. oktober 1911 fløy kaptein Carlo Piazza et rekognoseringsoppdrag i det som regnes for første gang et fly ble brukt i krig.

Ved utbruddet av første verdenskrig hadde den franske hær åtte skvadroner utstyrt med Blériot XI, hvor de ble brukt som rekognoseringsfly frem til omkring mars 1915. Blériot XI ble også brukt av Italia under første verdenskrig, hvorav de siste faset ut i desember 1915, av Russland som brukte dem helt frem til 1916, og av Storbritannia. I mindre antall ble de også brukt av blant annet Belgia.

Blériot XI ble produsert i et stort antall varianter, utstyrt med blant annet forskjellige typer motorer, og en del ble produsert med parasollvinge.

Spesifikasjoner

Spesifikasjoner er for et toseters rekognoseringsfly utstyrt med en Gnôme motor med en ytelse på 70 hestekrefter

  • Vingespenn: 8,90 meter
  • Lengde: 7,80 meter
  • Lastet vekt: 400 kilogram
  • Topphastighet: 90 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Angelucci, Enzo & Matricardi, Paolo (1977): World Aircraft, Origins – World War I, Sampson Low
  • Davilla, Dr. James D. & Soltan, Arthur M. (2002): French Aircraft of the First World War, Flying Machines Press

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg