Blåfalli Vik kraftverk er et vannkraftverk i Kvinnherad kommune, Vestland, og er det største kraftverket i Blådalsvassdraget. Det ble satt i drift i 2007 og erstattet da to eldre kraftverk: Blåfalli I og Blåfalli II.

Blåfalli Vik kraftverk har inntak i Fjellhaugvatnet (375-345 moh.) og utløp i Opstveitvatnet (28 moh.). Kraftverket benytter dermed samme inntak som Blåfalli II, og samme utløp som Blåfalli I hadde. Fjellhaugvatnet er det nederste vannmagasinet i vassdraget og er oppdemt med en fyllingsdam med morenetetning. Midtveis på tilløpstunnelen er det et bekkeinntak, dette tjener samtidig som svingesjakt for systemet. Stasjonen har et årlig tilsig på 744 millioner kubikkmeter per år.

Med en fallhøyde på 375 meter har francis-aggregatet en installert effekt på 235 MW, mens midlere årsproduksjon er 810 GWh. I forhold til de to gamle stasjonene gav den nye stasjonen en effektøkning på hele 150 MW og en økning i årsproduksjon på 110 GWh.

Blåfalli Vik kraftverk eies og driftes av Sunnhordland Kraftlag AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg