Bjarne Sigurd Gran

Faktaboks

Bjarne Sigurd Gran
Født
23. februar 1918, Kristiania
Død
14. desember 1992, Oslo

Artikkelstart

Bjarne Sigurd Gran var en norsk pressemann, kringkastingsmann og samtidshistoriker.

Bakgrunn og karriere

Gran var student og motstandsmann under andre verdenskrig. Han ble arrestert i 1943, og satt resten av krigen i tysk fangenskap.

I 1945 begynte han som kulturmedarbeider i Verdens Gang, der han etter fire år ble utenriksredaktør. I 1953 sluttet han i VG og ble frilanser. Han var utenrikskronikør i NRK fra 1954 til 1968, foreleste ved Journalistakademiet fra 1955 til 1963 og sto bak flere av NRK radios store samtidshistoriske programserier i 1950- og 1960-årene. De fremste av disse var 1905 fra uke til uke, Streiftog i vår egen tid (med Halfdan Hegtun, også utgitt som bok) og Den russiske revolusjon.

Gran skrev bokanmeldelser i Dagbladet i 1970-årene, og var konsulent for forlaget Aschehoug. Hans siste oppgave der var å forestå utgivelsen av åttebindsverket Norge i krig, redigert av hans ungdomsvenn Magne Skodvin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sunnev Gran

Hei. Jeg er registrert som SNL-bruker, men finner ikke noe tilsvarende for NBL-artiklene. Jeg har noen innvendinger til Hans Fredrik Dahls artikkel om Bjarne Gran som jeg håper dere kan se nærmere på. Det er et par mindre og en litt større feil eller unøyaktighet i artikkelen. BG ble arrestert 17.10.43, altså ca. seks uker før massearrestasjonene av studentene. Han var i den kontingenten som ble overført fra Stavern til Sennheim i desember og fra Sennheim til Buchenwald høsten 44. Ikke noen stor sak. Derimot er det svært uheldig at det står «ført tilbake til Buchenwald, og der ble de sittende til de ble reddet av det svenske Røde Kors (“de hvite bussene”) i mars/april 1945», siden De hvite bussene aldri var i Buchenwald. Denne misforståelsen er roten til en forestilling om at Røde Kors var ansvarlig for at de fem norske jødene ble etterlatt i Buchenwald. (Se f.eks. Ingar Holm: «De motvillige germanerne» som behandler denne myten utførlig.) Togtransporten til leiren Neuengamme (der det var minst like dårlige forhold som i Buchenwald), var i tysk regi. Der var de halvannen måned til de ble hentet av De hvite bussene i midten av april. Et par småting til: Jeg tror ikke tiden hans FN-sambandet var noe frilansoppdrag, men en vanlig jobb. Ellers har jeg inntrykk av at hans arbeid med «Norge i krig» regnes som ganske betydningsfullt, så kanskje det burde fremheves på bekostning av noen andre detaljer, men det får dere velge selv.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg