Bjørn Vidar Solli

Faktaboks

Bjørn Vidar Solli
Født
1. august 1979

Artikkelstart

Bjørn Vidar Solli er en norsk jazzmusiker, gitarist, sanger og komponist.

Solli er utdannet ved blant annet jazzlinjen ved Musikkonservatoriet i Trondheim (nå NTNU jazzlinja) i 1998–2002.

Med sitt varme og intense gitarspill har Solli etablert seg blant landets fremste jazzgitarister. Han har spilt med en rekke konstellasjoner, men trioen Solid! har vært den viktigste. I 2002 ble gruppen kåret til årets unge jazzmusikere under Moldejazz, og bandet vant også hovedpremien i den internasjonale jazzkonkurransen i Getxo i Spania i 2003. Opptredenen resulterte i live-albumet Getxo Jazz 2003 (2003) og Solli vant i tillegg publikumsprisen ved festivalen. De har også gitt ut albumene Solid! (2005), Happy Accidents (2008) og Visitor (2011) sammen med saksofonisten Seamus Blake. Sammen med Hot Club de Norvège har Solli gitt ut A Stranger in Town (2004). Han har også medvirket på albumene Poinciana (2014) og But Not For Me (2017) med Andreas Dreier Trio.

Solli har i flere år virket som musiker i New York, og her spilte han også inn det første av to album i eget navn, Aglow: The Lyngør Project, Volume 1 (2014) med musikere som Bill Stewart (trommesett) og Aaron Parks (piano) og Reviviscence, The Lyngør Project, Volume 2. Alle låtene på Aglow var komponert av Solli selv og er inspirert av Lyngør. Albumet Reviviscence, som inneholder Solli og bandets tolkinger av eksisterende standardlåter, ble for øvrig også spilt inn i Lyngør.

Solli har ellers komponert musikk til kortfilmer, reklamefilmer, strykekvartett- og kvintett, kor og diverse jazzensembler. Han har vunnet priser for sitt gitarspill og sine komposisjoner, og han har mottatt en rekke stipender.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg