Bjørn Smith-Hald

Faktaboks

Bjørn Smith-Hald
Bjørn Didrik Reginald Aall Smith-Hald
født:
13. januar 1883, Paris
død:
11. juli 1964, Moss

Bjørn Smith-Hald, norsk maler og tegner. Han var sønn av kunstneren Frithjof Smith-Hald (1843–1903) og Ida Østrup Dahl (1854–1944). Bjørn Smith-Hald vokste opp i Paris. Hjemmet var et møtested for den nordiske kolonien av kunstnere som oppholdt seg i den franske hovedstaden i overgangen mellom 1800- og 1900-tallet. Fra rundt 1950 var han bosatt på Jeløya ved Moss.

Tidlige år

Etter foreldrenes ønske reiste Bjørn Smith-Hald til London allerede som 16-åring for å utdanne seg til skipsmegler. Det var ikke noe han fant seg til rette med. Han ville egentlig bli kunstner, og da han kom hjem, fikk han tegneundervisning av faren.

Bjørn Smith-Hald ble allerede tidlig eksponert for internasjonale strømningen som faren hadde nært kjennskap til gjennom sin skolering fra J. F. Eckersbergs malerskole og studier i Karlsruhe og Düsseldorf. Etterhvert ble også den franske salong-realismen en inspirasjon i opplæringen.

Fra impresjonistisk til ekspressivt uttrykk

Fram til 1925 var Bjørn Smith-Halds bildespråk preget av impresjonismens lyse fargetoner. Han malte landskaper, sjangerbilder, interiører, portretter og figurbilder, men ble i denne tiden kanskje særlig kjent for sine skildringer av barn. I et drøyt tiår fra 1925 til 1933 var tegning hans foretrukne medium.

I 1959 stilte han ut en helt ny type malerier, sterkt ekspressive og personlige, med elementer fra sirkusliv med kvinner, klovner og dyr. Disse bildene har trekk som kan minne om Edvard Munch, den tyske ekspresjonismen og Picasso.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg