Bjørn Sand

Faktaboks

Bjørn Sand

Bjørn Hjalmar Sand

Født
19. september 1928, Oslo

Artikkelstart

Bjørn Sand er en norsk skuespiller, revyforfatter, manusforfatter og kringkastingsmann som er aller mest kjent for rollefiguren «Stutum» fra radio.

Han debuterte i 1951 i Jens Book Jenssens sommerturné, men gikk tidlig over til å skrive revytekster, blant annet i samarbeid med Einar Schanke og Alfred Næss. I 1957 innledet han et mangeårig samarbeid med svigerfaren, revyforfatteren Bias Bernhoft. Sammen leverte de en rekke slående tekster til Chat Noir og Edderkoppen, blant annet Uteliggerne (for Kari Diesen og Arvid Nilssen) og Omatt og omatt (for Elisabeth Granneman). De skrev også manus til flere filmkomedier, blant annet Knut Andersens Operasjon Løvsprett (1962).

I 1966 ble Sand ansatt som programsekretær i NRK, hvor han markerte seg i radio og fjernsyn som en dreven satiriker. Han ble mest kjent for sin radioskikkelse «Stutum», en fordomsfull kranglefant og gjennomsnittsnordmann, som han i samspill med Totto Osvold holdt liv i fra begynnelsen av 1970-årene til 1998. To Stutum-album nådde høyt på VG-lista i 1973.

Bjørn Sand er halvbror av Rolf Sand og gift med skuespiller Unni Bernhoft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg