Bjørn Morisse

Faktaboks

Bjørn Morisse
født:
7. februar 1944, Oslo
død:
27. juli 2006, Kristiansand
The Young Norwegians.

Bjørn Reidar Morisse er en norsk illustratør, tegneserieskaper og musiker, best kjent for stripeserien Glåmrik og sitt samarbeid med Lillebjørn Nilsen i The Young Norwegians. Han er bror av Tor Morisse.

The Young Norwegians

I 1966 dannet Morisse viseduoen The Young Norwegians med Bjørn Falk Nilsen på viseklubben Dolphins. Siden Morisse var den største av de to, ble han kalt «Store-Bjørn» og makkeren «Lille-Bjørn». I 1971 fikk Morisse en hitsingel med den vågale solosingelen «Stille døgn i Clichy», en norsk vri på Country Joe McDonalds tittelsang fra den danske 1970-filmatiseringen av Henry Millers erotiske roman fra 1955.

Glåmrik

I 1972–1975 hadde Morisses humoristiske stripeserie Glåmrik fast plass i Dagbladet, og den ble utgitt i tre samlebøker (1973–1975). Serien foregikk i et vikingmiljø, men humoren og referansene var gjerne fra samtiden. Serien var kjent for sine meta-aspekter og bløte vitser, men da den vendte tilbake i 1979, kuttet Dagbladet serien etter en stripe der Morisse vitset om at tv-serien Holocaust burde bytte navn til «Jews on Toast».

Danmark

Morisse bodde lenge i Odense i Danmark og laget også flere danske tegneserier, blant annet Jøsses, men disse var lite kjent i Norge. Sønnen, André von Morisse, har siden 1991 virket som illustratør, animatør og kunstner i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg