Bjørn Morisse

Faktaboks

Bjørn Morisse
Født
7. februar 1944, Oslo
Død
27. juli 2006, Kristiansand
The Young Norwegians.

Artikkelstart

Bjørn Reidar Morisse er en norsk illustratør, tegneserieskaper og musiker, best kjent for stripeserien Glåmrik og sitt samarbeid med Lillebjørn Nilsen i The Young Norwegians. Han er bror av Tor Morisse.

The Young Norwegians

I 1966 dannet Morisse viseduoen The Young Norwegians med Bjørn Falk Nilsen på viseklubben Dolphins. Siden Morisse var den største av de to, ble han kalt «Store-Bjørn» og makkeren «Lille-Bjørn». I 1971 fikk Morisse en hitsingel med den vågale solosingelen «Stille døgn i Clichy», en norsk vri på Country Joe McDonalds tittelsang fra den danske 1970-filmatiseringen av Henry Millers erotiske roman fra 1955.

Glåmrik

I 1972–1975 hadde Morisses humoristiske stripeserie Glåmrik fast plass i Dagbladet, og den ble utgitt i tre samlebøker (1973–1975). Serien foregikk i et vikingmiljø, men humoren og referansene var gjerne fra samtiden. Serien var kjent for sine meta-aspekter og bløte vitser, men da den vendte tilbake i 1979, kuttet Dagbladet serien etter en stripe der Morisse vitset om at tv-serien Holocaust burde bytte navn til «Jews on Toast».

Danmark

Morisse bodde lenge i Odense i Danmark og laget også flere danske tegneserier, blant annet Jøsses, men disse var lite kjent i Norge. Sønnen, André von Morisse, har siden 1991 virket som illustratør, animatør og kunstner i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg