Promobilde The Young Norwegians. Gjengitt med tillatelse

Bjørn Reidar Morisse er en norsk illustratør, tegneserieskaper og musiker, best kjent for stripeserien Glåmrik og sitt samarbeid med Lillebjørn Nilsen i The Young Norwegians. Han er bror av Tor Morisse.

I 1966 dannet Morisse viseduoen The Young Norwegians med Bjørn Falk Nilsen på viseklubben Dolphins. Siden Morisse var den største av de to, ble han kalt «Store-Bjørn» og makkeren «Lille-Bjørn». I 1971 fikk Morisse en hitsingel med den vågale solosingelen «Stille døgn i Clichy», en norsk vri på Country Joe McDonalds tittelsang fra den danske 1970-filmatiseringen av Henry Millers erotiske roman fra 1955.

I 1972–1975 hadde Morisses humoristiske stripeserie Glåmrik fast plass i Dagbladet, og den ble utgitt i tre samlebøker (1973–1975). Serien foregikk i et vikingmiljø, men humoren og referansene var gjerne fra samtiden. Serien var kjent for sine meta-aspekter og bløte vitser, men da den vendte tilbake i 1979, kuttet Dagbladet serien etter en stripe der Morisse vitset om at tv-serien Holocaust burde bytte navn til «Jews on Toast».

Morisse bodde lenge i Odense i Danmark og laget også flere danske tegneserier, blant annet Jøsses, men disse var lite kjent i Norge. Sønnen, André von Morisse, har siden 1991 virket som illustratør, animatør og kunstner i USA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.