Bjørn Cook

Bjørn Cook var en norsk bryter i gresk-romersk og fristil som er født i Trondheim med flyttet til Oslo og startet i Fredensborg, men gikk i 1936 over til IF Ørnulf og da kom resultatene med en sølv i junior NM. Mester for junior ble han først i 1938 i 68 kg. To dager før krigen kom til Norge ble han norsk mester i 74 kg for senior. På grunn av krigen fikk karrièren et langt opphold, men i 1947 ble det nytt norskt NM gull i 74. Det ble ytterligere fire gull til i 74 kg gresk-romersk stil. I fristil tok han gull i 1948 og 1949 i 74 kg og i 1951 i 82 kg. Han var deltaker i OL i London 1948 hvor han gikk ut i tredje runde, men i VM i 1950 i Stockholm ble det en fjerdeplass.

Han gjorde seg bemerket da han som mange av de norske bryterne var særdeles politisk aktive og nektet å delta i landskamp mot Finland høsten 1940 under tyskernes styre. Dette var starten på idrettstreiken mot okkupantenes styre. Fire brytere ble av tyskerne diskvalifisert fra all idrett på livstid. Bjørn Cook ble en av "gutta på skauen" og var sentral i motstandsbevegelsen i østre del av Oslo.

Bjørn Cook var tapetserer av yrke og hjalp Norges Bryteforbund med å lage brytematter og å sy trekk til disse langt opp på 1960-tallet. Kongepokalen ble han tildelt i 1952 da han tok sitt siste NM gull. Norges Bryteforbunds bragdmerke ble han tildelt i 1952 og bryteforbunds store diplom for fortjenestefullt arbeid fikk han i 1965.

Klubb: Fredensborg og IF Ørnulf

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg