Bjørgvindrakt, kvinne og mann

Bjørgvindrakt
/Norsk bunadleksikon.
Bjørgvindrakt
/Norsk bunadleksikon.
Bjørgvindrakt
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Bjørgvindraktene er lagd av Bjørg Inger Røe, og var ferdig til 17. mai i 1996. Det er fritt komponerte drakter, inspirert av rosemaling fra Hordaland og Sogn og Fjordane.

Draktdeler, kvinne

Livkjolen lages i tynt, svart ullstoff. Stakken er kantet med rødt nederst, og livet har broderi både på framstykkene og i ryggen. Livet lukkes med maljer og kjede foran. Forkleet er i samme stoff som livkjolen, også kantet med rødt stoff, og har broderi langs nederkanten og litt opp på sidene. Motivene er stiliserte blomstermotiver. Beltet lukkes med sølvspenne i livet, og i beltet henger ei løslomme med metallås. Lomma er brodert med samme motiv som livet og forkleet, og har samme stoff som stakken.

Skjorta er i hvit bomull, og har broderi i tre nyanser av rødt på bringestykket, halskragen og håndlinningene. Som ytterplagg er det lagd en kep i samme stoff som livkjolen. Den er fôret med samme røde ullstoff som stakk og forkle er kantet med, og en kan velge om en vil ha broderi eller ikke på den. Det brukes røde strømper til bunaden.

Draktdeler, mann

Drakta består av trøye, vest og langbukser i svart ullstoff. Både trøya og vesten er kantet med rødt stoff, og har ståkrage og nedbrettede slag. Trøya er dobbeltspent uten å kunne lukkes, mens vesten lukkes med to knapperader i sølv. Vesten har rødt broderi på lommene og slagene, og det samme motivet går igjen på trøyelommene. Knapphullene er også sydd med rødt. Skjorta er i hvit bomull, og har samme broderi som skjorta til kvinnedrakta. Den lukkes med halsknapp i sølv.

Det er lagd egne draktsmykker til bunadene, utført av gullsmed Harry Pedersen i Bergen. Blomstene fra bunaden går igjen i sølvet til kvinnebunaden og knappene til mannsbunaden. Til kvinnebunaden er det lagd sølje, maljer og kjede, to typer ørepynt, støler og beltespenne/kepspenne. Felles for begge er mansjettknappene. Det er 52 sølvknapper på mannsbunaden, og i tillegg en knapp med heng til skjorta. Lommelåsen har motiv fra skjortebroderiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg