Bizerte

Artikkelstart

Bizerte er en havneby nord i Tunisia ved Middelhavskysten. Bizerte er det administrative sentrum i guvernementet (fylket) med samme navn. Byen har 142 966 innbyggere, mens hele guvernementet har et folketall på 560 000 (2014).

Faktaboks

Uttale
bizˈerte
Også kjent som
arabisk Banzart

Byen ligger 65 kilometer nordvest for hovedstaden Tunis og 104 kilometer nordøst for Tabarka, som befinner seg nær grensen til Algerie. Avstanden til Tunisias hovedflyplass – Tunis Carthage internasjonale lufthavn – er 61 kilometer.

Kort historikk

Bizerte regnes for å være den eldste byen i Tunisia, og ble grunnlagt i år 1000 fvt. som fønikisk handelssentrum. Araberne overtok byen i 647 evt., men en kort periode på 1500-tallet var den under spansk herredømme. Bizerte ble okkupert av Frankrike i 1881. Både tyske og italienske tropper okkuperte Bizerte under andre verdenskrig, og byen ble sterkt ødelagt under kamper mellom allierte styrker og den tyske hæren.

Frankrike beholdt kontrollen over marinebasen etter at Tunisia ble uavhengig i 1956. I 1961 krevde tunisiske styrker fransk tilbaketrekning. Kampen varte i tre dager, og mange menneskeliv gikk tapt. Etter internasjonalt press, blant annet fra FNs sikkerhetsråd, forlot det franske militæret Bizerte i 1963.

Næringsliv

Bizerte er et betydelig handelssentrum og har Tunisias viktigste eksport- og importhavn. Byens næringsveier består først og fremst av jordbruk, fiske, industri og turisme. Bizerte er også kjent for sin teppeveving, samt produksjon av annet tradisjonelt håndverk. Bizerte har dessuten flere militærbaser i og rundt byen.

Bybeskrivelse

Bizerte er Afrikas nordligste by og ligger på nordsiden av Bizertesjøen. En 1500 meter lang kanal forbinder Bizertesjøen med Middelhavet. Byens historiske sentrum (medinaen) ligger på nordsiden av havnen, og den fremstår som en labyrint av trange gater med små butikker. I medinaen finnes dessuten en festning (Kashbah) fra 1600-tallet, med godt bevarte bymurer.

Andre historiske byggverk i Bizerte er blant annet Det spanske fortet fra 1573, samt Den store moské fra 1652, med sin åttekantede minaret. I byggverket Fort Sidi Al Hani fra det 17. århundre er det et oseanografisk museum med et akvarium.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg