Bizerte

Havnebyen Bizerte (arabisk: Benzart) ligger nord i Tunisia ved Middelhavskysten, og er det administrative sentrum i guvernementet (fylket) med samme navn. Byen Bizerte har 143.000 innbyggere, mens hele guvernementet har et folketall på 560.000 (2014).

Faktaboks

uttale:
bizˈerte
også kjent som:
arab. Banzart

Byen ligger 70 km nordvest for hovedstaden Tunis og 138 km nordøst for Tabarka - som befinner seg nær grensen til Algerie. Avstanden til Tunisias hovedflyplass - Tunis Carthage Internasjonale Lufthavn - er 61 km.

Kort historikk

Bizerte regnes for å være den eldste byen i Tunisia, og ble grunnlagt i år 1000 f.v.t som fønikisk handelssentrum. Araberne overtok byen i 647 e.v.t., men en kort periode på 1500-tallet var den under spansk herredømme. Bizerte ble okkupert av Frankrike i 1881. Både tyske og italienske tropper okkuperte Bizerte under den 2. verdenskrig, og byen ble sterkt ødelagt under kamper mellom allierte styrker og den tyske hæren. Frankrike beholdt kontrollen over marinebasen etter den tunisiske uavhengighet i 1956. I 1961 krevde tunisiske styrker fransk tilbaketrekning. Kampen varte i 3 dager, og mange menneskeliv gikk tapt. Etter internasjonalt press, blant annet fra FNs sikkerhetsråd, forlot det franske militæret Bizerte i 1963.

Næringsliv

Bizerte er et betydelig handelssentrum og har Tunisias viktigste eksport- og importhavn. Byens næringsveier består først og fremst av jordbruk, fiske, industri og turisme. Bizerte er også kjent for sin teppeveving samt produksjon av annet tradisjonelt håndverk. Bizerte har dessuten flere militærbaser i og rundt byen.

Bybeskrivelse

Bizerte er Afrikas nordligste by, og ligger på nordsiden av Bizertesjøen. En 1500 meter lang kanal forbinder Bizertesjøen med Middelhavet. Byens historiske sentrum (medinaen) ligger på nordsiden av havnen, og den fremstår som en labyrint av trange gater med små butikker. I medinaen finnes dessuten en festning (Kashbah) fra 1600-tallet, med godt bevarte bymurer.

Andre historiske byggverk i Bizerte er blant annet Det spanske fortet fra 1573 samt Den store moskè fra 1652 - med sin åttekantede minaret. Byen huser også et oceanografisk museum.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg