Bix Beiderbecke

Faktaboks

Bix Beiderbecke
Leon Bismark Beiderbecke
Uttale
bˈaidəbek
Født
10. mars 1903, Davenport, Iowa
Død
6. august 1931, New York City
Bix Beiderbecke var utvilsomt den mest sentrale hvite jazzutøver i 1920-årene.

Artikkelstart

Bix Beiderbecke var en amerikansk jazzmusiker, kornettist og tidvis pianist. Han var en av de mest innflytelsesrike jazzsolistene i 1920-årene.

Fra 1921 spilte han i Chicago, blant annet med orkestret The Wolverines, senere ofte i samspill med saksofonisten Frankie Trumbauer. Fra 1926 spilte han i Jean Goldkettes orkester, og fra 1927 til sin død, med kortere avbrudd, var han medlem av Paul Whitemans store orkester.

Beiderbecke var som kornettist svært spesiell. Han var inspirert av Louis Armstrong, men spilte på en helt annen måte – med en lyrisk og noe tilbakeholden tone, en litt stakkato fraseringsmåte med bruk av melodi-intervaller som på den tiden var uvanlige. Han var meget interessert i komponister som Debussy og Ravel, noe som preget hans pianospill og også i en viss grad kornettspillet.

Beiderbecke var utvilsomt den mest sentrale hvite jazzutøver i 1920-årene, og påvirket senere trompetere som Jimmy McPartland og Bobby Hackett. Hans tidlige død var resultat av store alkoholproblemer. Dorothy Bakers roman Young Man With A Horn (1938, senere filmatisert) var basert på hans liv, i likhet med filmen Bix – Ain't None of Them Play Like That (1981).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg