Bissau

Katedralen i Bissau er fra portugisisk tid.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Bissau er hovedstaden i Guinea-Bissau, ved utløpet av elven Geba. Byen har 621 000 innbyggere (2021). Bissau er landets politiske, økonomiske og kulturelle senter.

Faktaboks

Uttale
bissˈau

Næringsliv og transport

Bissau er en viktig havneby med eksport av blant annet kasjunøtter, kopra, palmeolje og fisk. Ni kilometer øst for byen er Osvalde Vieraz internasjonale lufthavn.

Kultur og utdanning

Festningen Fortaleza de São José da Amura ble bygd av portugisere i 1696. Her er Amílcar Cabral mausoleum. Han etablerte i 1956 Det afrikanske partiet for Guinea-Bissau og Kapp Verdes uavhengighet (PAIGC), som han var leder av fram til han ble drept i et attentat i 1973. I Bissau er det et nasjonalt institutt for kunst og et etnografisk museum. I byen det flere moskeer og en katolsk katedral. Amílcar Cabral universitetet, som ble etablert i 1999, er det eneste offentlige universitetet i Guinea-Bissau. I byen er det også et privat universitet.

Historikk

Bissau ble grunnlagt i 1687 av portugiserne. På 1700- og 1800-tallet ble det drevet omfattende slavehandel i byen. Bissau overtok i 1941 som hovedstad i Portugisisk Guinea etter Bolama på øygruppen Bijagós. Byen ble påført store skader i forbindelse med et opprør i 1998, og nesten hele befolkningen flyktet ut av byen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg