Birgitte Cathrine Boye var en dansk forfatter og salmedikter. I Norge er hun kjent for sine høytidsvers til jul, påske og pinse: «En frelser er oss født i dag» (Norsk salmebok 2013 nr. 41), «Han er oppstanden, store bud!» (nr. 193) og «O lue fra Guds kjærlighet» (nr. 228).

Birgitte Cathrine Boye ble født i Gentofte. Hennes pikenavn var Johansen, og hun var først gift med skogvokter Herman Hertz. Hun var språkmektig og belest, og i 1773 vant den da ukjente Birgitte Hertz en salmekonkurranse. Dette førte til at hun fikk understøttelse av statsminister Ove Høegh Guldberg og ble representert i Harboe og Guldbergs salmebok (1778) med ikke mindre enn 146 salmer. Hun var da blitt enke og giftet seg på ny i 1778 med justisråd Hans Boye. Hun skrev også bøker og skuespill, men de siste 30 årene av sitt liv var hun litterært uproduktiv. 

Birgitte Cathrine Boyes salmer er preget av tidens pompøse og høystemte stil, og det er bare de tre høytidsversene som har overlevd. De synges tradisjonelt i forbindelse med lesningen av evangelieteksten på første juledag, første påskedag og første pinsedag. De er oversatt til nynorsk av Elias Blix: «I dag er fødd ein frelsar stor», «Han er oppstaden, dyre ord!» og «Du loge av Guds kjærleikseld». Etter Den norske kirkes liturgireform av 2011 er høytidsversenes posisjon svekket. I Danmark er fru Boyes salmer gått helt av bruk.

  • Holter, Grøm og Øystese (red.): Nytt norsk salmeleksikon bind I s. 328 (Tapir Akademisk Forlag 2011)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.