Faktaboks

Birgit Skarstein
Født
10. februar 1989, Levanger
Birgit Skarstein
Birgit Skarstein
Av /Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Birgit Skarstein
Birgit Skarstein
Av /NTB.
Birgit Skarstein etter Paralympics-gullet, Tokyo 2020
Birgit Skarstein var suveren da hun vant gullmedalje i roing under Paralympics i Tokyo, 29. august 2021.
Den norske Paralympics-troppen i Pyeongchang, 2018
Den norske troppen ankommer stadion under åpningsseremonien til Paralympics i Pyeongchang 2018. Flaggbærer er Birgit Skarstein.

Birgit Skarstein er en norsk paraidrettsutøver som konkurrerer i roing og langrennspigging (langrenn for sittende). Hun har representert Norge i fem paralympiske leker (tre sommerleker og to vinterleker), og var norsk flaggbærer under åpningsseremonien for Paralympics i Pyeongchang i 2018.

I roing har Skarstein gull fra Paralympics i Tokyo 2020 (avholdt i 2021). Hun har også fem VM-gull og tre EM-gull i roing singelsculler. Skarstein konkurrerer i klassen for utøvere med størst funksjonsnedsettelse. Gjeldende klassebetegnelse er PR1W1x (PR1 = Pararoing klasse 1, armer og skuldre, W = women, 1x = én roer). Tidligere klassebetegnelse (før 2017) var ASW1x (AS = Arms and Shoulders, W = women, 1x = én roer).

I langrennspigging har hun fire VM-medaljer og fire sammenlagtseire i verdenscupen.

Skarstein er den mest profilerte norske parautøveren på 2010-tallet og så langt på 2020-tallet. Hun er også en markant samfunnsprofil utenfor idretten.

I langrenn representerer Birgit Skarstein Frol Idrettslag. Hun ror for Christiania Roklub.

Idrettskarriere

Fram til ungdomsskolealder var Skarstein aktiv i flere idretter, og hevdet seg best i svømming. Hun sluttet med organisert idrett tidlig i tenårene, men fortsatte imidlertid å være fysisk aktiv.

I ungdomstida var Skarstein målbevisst og skoleflink, og etter avsluttet videregående skole søkte hun seg til Forsvarets befalsskole. Da hun ikke kom inn på grunn av astma og dårlig syn dro hun til Thailand for å jobbe på et barnehjem. Under en ferietur til Malaysia fra denne jobben, inntraff et uhell under bading. Hun skadet venstrebeinet stygt, og måtte gjennomgå flere operasjoner. Under den siste av disse, i 2009, ble en bedøvelsesinjeksjon med epidural satt feil, og hun ble lam fra livet og ned.

Paraidrettskarrieren begynner

Etter feiloperasjonen begynte Skarstein målbevisst å forsøke å mestre sin nye livssituasjon, og fysisk trening ble en del av hennes mestringsstrategi. Da hun ble engasjert som konsulent av Norges idrettsforbund, fikk hun et mer bevisst forhold til paraidrett, og i forbindelse med denne jobben var hun i London under Paralympics i 2012. Her oppdaget hun sin kommende hovedidrett, roing. I tillegg begynte hun med langrennspigging. Disse utholdenhetsidrettene krever en type trening som utfyller hverandre, og Skarstein begynte å hevde seg internasjonalt i begge idretter.

Hennes første pallplass kom da hun tok sølvmedalje under ro-VM i Cheongju i Sør-Korea i 2013. I langrennspigging representerte hun Norge under Paralympics i Sotsji i 2014.

Mot paralympisk gull

I 2014 tok Skarstein sitt første VM-gull i roing. Året etter fulgte hun opp med å sikre seg bronse i ro-VM. Målet var derfor naturlig nok å ta medalje i rokonkurransen i Paralympics i Rio de Janeiro 2016. Dette målet klarte hun ikke, og hun endte på en fjerdeplass. Skuffelsen fikk henne imidlertid bare til å satse enda mer systematisk og målrettet på idretten.

Denne satsingen ga resultater både på vinter- og sommerføre. I langrenn ble det bronse i VM mellomdistanse (fem kilometer) både i 2017 og 2019. I VM 2017 tok hun sølv på langdistanse (12,5 kilometer). Under VM to år senere tok Skarstein bronse på denne distansen. I den paralympiske sesongen i 2017–2018 sikret hun seg sammenlagtseieren i verdenscupen i langrenn, men det ble ingen topplasseringer under Paralympics i Pyongyang i 2018.

Også i roing ble det stor framgang for Skarstein etter lekene i Rio de Janeiro. En faktor som talte i hennes favør var at pararoerne etter 2016 gikk fra å ro 1000 meter til å ro den samme distansen som andre konkurranseroere; 2000 meter. Med denne endringen fikk hun fordel av sin utholdenhet, og nå ble hun suveren i sin klasse.

Skarstein ble verdensmester tre år på rad; i 2017, 2018 og 2019. I disse sesongene vant hun også verdenscupen sammenlagt i sin klasse.

Helt fra hun satset på roing, ble hun som pararoer en del av det norske rolandslaget. Her innledet hun et nært samarbeid med landslagstrener Johan Flodin, og støtten fra dette kompetansemiljøet ble viktig i forberedelsene mot Paralympics i Tokyo 2020. I tillegg gikk hun nye veier for å optimalisere sine prestasjoner. Med hjelp fra forskere ved NTNU i Trondheim ble det i 2018 utviklet et sete til robåten som var spesialtilpasset hennes fysiske forutsetninger.

11. april 2021 innledet Skarstein den paralympiske sesongen med å bli europamester. I juni samme år demonstrerte hun sitt nye spesiallagde sete i båten ved å sette en ny overlegen bestetid på 2000 meter. Dermed var hun en soleklar favoritt foran rokonkurransen i Tokyo. Denne gang innfridde hun forventningene, og 29. august ble hun suveren paralympisk gullvinner i sin klasse.

Også i den påfølgende sesongen fortsatte Skarstein å ta gullmedaljer. 13. august forsvarte hun gullet under EM i München. Og den 25. september rodde Skarstein inn til sitt femte gull under VM i Racice i Tsjekkia. Med dette avsluttet hun sin sjette sesong på rad som ubeseiret i roing.

Skarsteins siste sesong som langrennsutøver

I 2021 var det planlagt å arrangere para-VM i snøsport. Arrangementet skulle avholdes på Lillehammer, og det skulle bli det største paraidrettsstevnet avholdt i Norge etter Paralympics i 1994. På grunn av koronapandemien måtte imidlertid dette arrangementet flyttes i tid. Dermed ble det avviklet to store internasjonale paraidrettsstevner vinteren 2022. I januar ble det utsatte para-VM-et i snøsport avholdt på Lillehammer. Dette arrangementet var i seg selv et «mini-Paralympics», bare curling og ishockey var ikke på programmet der. Så kom paralympics i Beijing i mars.

Med begge disse store stevnene i sikte satset Birgit Skarstein på en siste langrennssesong. Hun uttalte imidlertid alt før jul at dette var hennes siste sesong som vinteridrettsutøver.

I sesongoppkjøringen trente Skarstein alene utenfor langrennslandslaget. Men til tross for at det bare var knappe fem måneder siden hun tok paralympisk gull i roing klarte Birgit Skarstein å få forberedt seg godt nok til å prestere på et høyt nivå under para-VM på Lillehammer. Skarstein tok ikke medaljer, men hennes fjerdeplass på mellomdistansen, og femteplass på langdistanse sikret henne plass i paralympics. Heller ikke i paralympics ble det medalje, men Skarstein var ut fra forutsetningene fornøyd med egen innsats i mesterskapene. Hun rettet imidlertid tydelig kritikk mot det norske paralandslagets forberedelser til paralympics. Etter hennes mening begrenset landslagets manglende satsing på høydetrening utøvernes muligheter til å prestere på sitt beste.

Samfunnsprofilen Birgit Skarstein

Utenom idrettskarrieren er Skarstein også en profilert deltaker i norsk samfunnsliv. Gjennom deltakelsen i den andre sesongen av realityserien Ingen grenser, som ble sendt i 2012, ble hun en av landets mest kjente personer. Hun var dermed en «rikskjendis» før hun startet sin idrettskarriere. Skarstein har klart å beholde denne posisjonen som mer enn en idrettsutøver også etter den umiddelbare suksessen i 2012. Hun har en karisma og et engasjement som har holdt henne i offentligheten.

Hun har hatt flere engasjement og verv innen idrett og politikk. Skarstein var blant annet leder av Unge Funksjonshemmede i perioden 2013–2014, og hun ble valgt inn i Oslo bystyre for Arbeiderpartiet i perioden 2015–2019. I 2018 ble hun valgt til å sitte som utøverrepresentant i Den internasjonale paralympiske komité (IPC).

Etter deltakelsen i Ingen grenser har Skarstein også deltatt i ulike TV-produksjoner. I 2020 ble hun blant annet den første rullestolbrukeren som deltok i TV2s Skal vi danse, hvor kjente personligheter fra ulike deler av samfunnslivet konkurrerer mot hverandre i dans.

Meritter

VM i roing

Fra VM har Skarstein ett gull, ett sølv og én bronse i roing ASW1x singelsculler:

Fra VM i roing PR1W1x singelsculler har hun fire gull:

EM i roing

  • EM-gull i singelsculler i Varese, Italia, 2021
  • EM-gull i singelsculler i München, Tyskland, 2022
  • EM-gull i singelsculler i Bled, Slovenia , 2023

OL

Verdenscup i roing

  • Gull i verdenscup sammenlagt i 2019, 2018 og 2017, sølv i verdenscup i 2015, bronse i 2014 og 2013.

Langrenn

Fra para-VM på ski har hun én sølv og én bronse.

  • VM i Prince George, Canada, 2019
  • Bronse på langdistanse (12,5 kilometer)
  • Bronse på mellomdistanse (5 kilometer)
  • VM i Finsterau, Tyskland, 2017
  • Sølv på langdistanse (12,5 kilometer)
  • Bronse på mellomdistanse (5 kilometer)
  • Verdenscupseieren sammenlagt 2017/2018

Skarstein vant norgescupen sammenlagt i langrenn i 2013/2014-sesongen. Under Paralympiske vinterleker i Sotsji i 2014 tok hun åttendeplass på langrennssprint.

Priser og utmerkelser

Birgit Skarstein har mottatt en rekke priser og utmerkelser både for sine idrettsprestasjoner, og for sin betydning som rollemodell. Under Idrettsgallaen ble hun tildelt Egebergs ærespris i 2019 og Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver i 2022.

For sin rolle som forbilde har hun blant annet fått Norske Kvinners Sanitetsforenings pris, Fredrikkeprisen 2021, for å ha bidratt til et mer åpent og mangfoldig samfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg