Birgir Sigurðsson

Faktaboks

Birgir Sigurðsson
Uttale
sˈigurðsson
Født
28. august 1937, Reykjavík
Død
9. august 2019

Artikkelstart

Birgir Sigurðsson var en islandsk forfatter og lærer.

Han debuterte i 1968 med diktsamlingen Réttu mér fána (Gi meg en fane), som var med på å innlede den sosialt engasjerte litteraturen som også på Island til en viss grad avløste modernismen.

Sigurðsson nådde imidlertid lengst som dramatiker, med skuespill som Selurinn hefur mannsaugu (1974, Selen har menneskeøyne), det samfunnskritiske Grasamaðkur (1983, Meitemark), det poetiske og tragiske Dagur vonar (1987, Håpets dag), det sosialt-ironiske Óskastjarnan (1998, Lykkestjernen) og Dínamít (2005, Dynamitt), som handler om den tyske filosofen Friedrich Nietzsche.

Novellesamlingen Frá himni og jörðu (Fra himmel og jord) kom i 1989. Romanen Hengiflugið (1993, Det stupbratte berget) er en komplisert komposisjon som vever sammen en pessimistisk betraktning av samtiden gjennom en rekke personskildringer. Romanen Ljósið í vatninu (2000, Lyset i vannet) er tematisk mer i slekt med hans tidlige litterære produksjon, og blant annet uttrykkes politisk motstand mot industrialisering og ødeleggelse av landsbygda.

Han er også kjent for sine sakprosabøker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg