Bingsfoss

Bingsfoss kraftverk i Glomma ble bygd i perioden 1975-1978 og tatt i bruk i 1977. I planleggingsperioden var det sterke protester fra lokalbefolkningen, men Akershus Energi la stor vekt på å bygge elvekraftverket slik at friområdet ble bevart og i ettertid har mange gitt uttrykk for at resultatet har blitt bra.
Bingsfoss kraftverk
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Helleristning av hjortefigur fra bronsealder på Bingsfoss.

Artikkelstart

Bingsfoss er en foss i elva Glomma, ved SørumsandSørum i Lillestrøm kommune, Viken fylke. Høyden på vannfallet varierer fra 3,8 meter til 5,9 meter, avhengig av vannføringen i Glomma og vannstanden i Øyeren. Fallhøyden avtar ved økende vannføring, med laveste fallhøyde ved flom.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt bingr, ‘binge, avdelt rom’

Bingsfoss ble utbygd i årene 1975–1978 og satt i drift i 1977. Kraftstasjonen har tre aggregater med en samlet årsproduksjon på 170 GWh og eies av Akerhus fylkeskommune. Det er bygget fisketrapper ved begge løpene på dammen. I forbindelse med utbyggingen ble det anlagt ny veibro over Glomma på demningen (Rv. 171), og de gamle broene over fossen, som ble bygd i 1927, ble revet.

Nedenfor Bingsfossen er det fine bade-, tur-, fiske- og rekreasjonsområder. Bingen lense var i drift før 1550, muligens allerede et par hundre år før og frem til 1985.

Ved vestsiden av Glomma er det helleristninger av et skip, to fotsåler og en hjortefigur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg