Bingerville

Bingerville

Artikkelstart

Bingerville er en by i Elfenbenskysten, øst for Abidjan med 106 523 innbyggere (projeksjon 2020). Byen fungerer i dag mer som en forstad til Abidjan enn som en selvstendig by. Den ligger på et høydedrag på fastlandssiden av Lagunen Ébrié som strekker seg forbi Abidjan.

Faktaboks

Uttale
bɛʒevˈil

Byen har ellers et senter for jordbruksforskning, en botanisk hage med tre- og blomster-kolleksjon, samt kaffe- og kakaobusker og et militærakademi. Byen huser forsatt mange gamle bygninger fra kolonitiden.

Historie

Bingerville fungerte som hovedstad i kolonien Elfenbenskysten fra 1900 til 1934, etter at den tidligere hovedstaden Grand Bassam i 1899 var blitt utsatt for en utryddende gulfeber-epidemi. Fra 1934 overtok Abidjan som hovedstad.

Navnet Bingerville er etter en fransk offiser og oppdagelsesreisende, kjent som kaptein Louis Gustave Binger. Kaptein Binger var guvernør for Elfenbenskysten fra 1893 til 1898. Da hovedstaden ble flyttet fra Grand Bassam, ble den nye hovedstaden, tidligere kjent som Adjamé Santey, oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg