Billund lufthavn er en sivil  lufthavn på Jylland i DanmarkLufthavnen  ligger cirka 4 km utenfor Billund sentrum, like ved Legoland. Den ble etablert i 1961.

Fabrikken som produserer LEGO ble etablert i Billund i 1949, av Godtfred Kirk Christiansen. For å forenkle logistikk hadde konsernet lenge planer om en flyplass. I 1961 tok grunnleggerens sønn initiativ til flyplassen, og bygget en 800 meter lang rullebane nord for fabrikken. Flere av kommunene i området ble med i prosjektet, og etableringen av en større, offentlig flyplass ble planlagt.

I 1964 ble planene satt i verk, og 1. november samme år åpnet Billund lufthavn, da med en rullebanelengde på 1 660 meter. Fram til den første terminalen ble bygget våren 1966 foregikk passasjerhåndteringen i LEGOs hangar

Stadig økende trafikk, både av passasjerer og gods, gjorde at flyplassen har måttet utvide flere ganger. I 1997 opphørte LEGO-eierskapet i lufthavnen, og Billund lufthavn ble omgjort til aksjeselskap, med områdets kommuner som aksjonærer. Dette, som en følge av økt satsing på kommersiell drift av lufthavnen, medførte blant annet bygging av en ny, stor passasjerterminal som ble åpnet i 2002.

Selv etter at LEGO-konsernet solgte sin eierandel i Billund lufthavn, er det sterke forbindelser mellom flyplassen og konsernet. Både i forhold til godsforsendelser, konsernreiser og ikke minst besøkende til fornøyelsesparken Legoland, er flyplassen et viktig knutepunkt for LEGO Group. 

Som en konsekvens av dette, produserte LEGO i 2012 et byggesett av lufthavnen, som kun er til salgs i terminalen. Dette er et populært byggesett blant alle små og store besøkende i Legoland.

Billund lufthavn er en av landets største flyplasser for godsfrakt, men har også betydelig passasjertrafikk til inn- og utland - spesielt som følge av de nærliggende attraksjonene Legoland, Lalandia Vannland, samt Givskud Zoo (Løveparken) i Give, som ligger cirka 25 km nordøst for lufthavnen.

I 2017 passerte nesten 3,4 millioner reisende gjennom Billund lufthavn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.