Billings

Artikkelstart

Billings er den største byen i delstaten Montana i det nordvestlige USA med 109 082 innbyggere (U.S. Census, 2017) og danner en større byregion (metropolitan area) med rundt 171 000 innbyggere.

Byen ligger omkring 950 meter over havet. Bydelene er adskilt av lange åser som kalles Rimrocks, eller bare 'Rims'. Yellowstone River renner gjennom den sørøstlige delen av Billings. Den er oppkalt etter jernbanedirektør Frederick Billings (1823–1890).

Befolkning

89,6 prosent er hvite, 5,2 prosent er av latinamerikansk opprinnelse, 4,4 prosent har urbefolknings-opprinnelse og 0,8 prosent er afrikansk-amerikanere. Byen har siden grunnleggelsen i 1882 hatt et jevnt stigende folketall.

Økonomi og kultur

Billings er midtpunktet i et omkring 10 000 kvadratkilometer stort jordbruks- og handelsområde ('Midland Empire'), en elvedal med beitemark og områder med kunstig vanning der fedrift, ullåproduksjon og dyrking av sukkerbete er sentrale næringsveier. Industrien omfatter blant annet kjøttpakking, kornmøller, raffinering av skiferolje, kjemiske produkter samt produksjon og distribusjon av byggematerialer.

Byen har en stor tjenestesektor med blant annet detaljhandel og varedistribusjon, hovedkvarterer for bankvirksomhet og databedrifter. Det er mange hoteller og flere kongresshaller. Turisme (det historiske sentrum og fjellene omkring) har også stor betydning.

Billings har en rekke museer, blant annet Yellowstone Art Museum med samtidskunst og regionalmuseet Western Heritage Center. Zoo Montana er også botanisk hage. Det er ett universitet og flere høyskoler samt flere sykehus.

Wine & Food Festival arrangeres i mai og Montana Fair Billings samt Magic City Blues Festival i august.

Historie

Crow-folk har bodd i Billings-området fra omkring år 1700, og det nåværende Crow Nation ligger rett sør for byen. Da jernbanen Northern Pacific Railway nådde området ble Billings grunnlagt i 1882 og ble raskt et voksende senter for videre ekspansjon mot vest. Byen fikk derfor klengenavnet 'Magic City'.

På 1900-tallet var Billings en av de raskest voksende byene i USA som et energisenter etter oppdagelsene av oljefelt i Montana og Wyoming og deretter av store forekomster av naturgass og kull. Montana State University Billings (MSU Billings) ble grunnlagt i 1927. Etter 1945 ble Billings regionens viktigste finansielle, medisinske og kulturelle senter. Samtidig med at Billings ble regionens viktigste butikksenter i 1970- og 1980-tallet ble de første høye bygningene i Montana oppført i sentrum. Den 83 meter høye kontorbygningen First Interstate Center ble fullført i 1985 og er den høyeste bygningen i Montana. Brannene i Yellowstone National Park i 1988 førte til en flere uker lang periode med røyktåke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg