Bilderberg-gruppen

Artikkelstart

Bilderberggruppen er en internasjonal sammenslutning av næringslivsledere, finansfolk, politikere og opinionsdannere i Vest-Euoropa og USA som møtes for å diskutere politiske og økonomiske spørsmål. Gruppen ble opprettet i 1952 og har hovedkontor i Leiden i Nederland.

Aktivitet

Bilderberg-gruppens eneste offisielle aktivitet består av å arrangere en årlig lukket konferanse hvor medlemmer og andre spesielt inviterte får delta. Konferansen organiseres av gruppens egen styringskomité, som består av 34 personer som hver for seg representerer dens forskjellige medlemsland. Konferansen varer i tre dager og har rundt 130 inviterte deltakere. Arrangementet er ikke åpent for mediedekning, og deltakerne får heller ikke lov til å uttale seg offentlig om det som har blitt sagt ved konferansen. Konferansen finansieres av medlemmene i styringskomitéen i tillegg til det enkelte landet hvor konferansen finner sted.

Historie

Bilderberg-gruppen ble opprettet i 1952 etter initiativ fra den polske aktivisten Joseph Retinger, som ønsket å styrke det politiske samarbeidet mellom Vest-Europa og USA. Gruppen ble oppkalt etter Hotel de Bilderberg i Oosterbeek i Nederland, som var navnet på hotellet der den første konferansen ble holdt i 1954, hvor 61 delegater fra tolv forskjellige land deltok. Til tross for at innholdet i konferansene fortsatt er privat, har Bilderberg-gruppen endret egne regler slik at konferansens medlemsliste hvert år publiseres på nettsidene deres. Tidligere deltakere fra Norge har vært blant andre Thorvald Stoltenberg, Jens Stoltenberg, Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Vollebæk, Kristin Clemet og mange flere.

Kritikk

Ettersom Bilderberg-gruppen består av ledere fra næringslivet og politikken, har gruppen blitt kritisert for å fatte politiske beslutninger i lukkede forum uten at offentligheten får vite om det eller delta i beslutningsprosessene. Andre har også reagert på at journalister ikke for lov til å dekke konferansen, samtidig som ledere for store redaksjoner og mediehus blir invitert til å delta som privatpersoner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kryzhanovskiĭ, Mikhail (2007). White House Special Handbook: How to Rule the World in the 21st Century. Algora Publishing. (Tilgjengelig her)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg