Bigos er en tradisjonell polsk gryterett med sauerkraut, fersk kål, kjøtt- og pølsebiter, røkt flesk, sopp, løk og gjerne litt rødvin og svisker. Karve, allehånde og majoran kan også tilsettes. Det finnes ikke én oppskrift på bigos; de fleste familier har sin egen variant. Retten kokes lenge på svak varme. Smaken regnes som best etter et par gangers oppvarming. den finnes også i en variant med viltkjøtt. Da kalles den bigos myśliwski (jegerbigos).
Faktaboks
- Uttale
-
b'igås
Bigos er ikke noen elegant rett. Den blir vanligvis servert hjemme eller på de såkalte melkebarene, der enkel mat serveres for en billig penge. Bigos regnes som Polens nasjonalrett, men er også populær i de tidligere polske områdene som i dag utgjøres av statene Litauen, Belarus og Ukraina.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.