Big Brother

Artikkelstart

Big Brother er en realityserie for TV som først ble sendt i Nederland i 1999. Konseptet ble utviklet av John De Mol. En gruppe mennesker sperres inne i et hus i en lengre periode, for eksempel 100 dager, og overvåkes av fjernsynskameraer døgnet rundt. Seerne avgjør gjennom avstemninger hvem som skal sendes hjem; den som blir igjen til sist er vinner av en stor pengepremie. Programmets appell ligger i stor grad i å kunne observere relasjonene og det sosiale spillet som oppstår mellom deltakerne.

Faktaboks

Etymologi
engelsk, ‘Store Bror’, uttrykk hentet fra George Orwells roman 1984.

Programmet er solgt til over 40 land og fremstår som en av de mest utbredte og stilskapende realityseriene.

I Norge har programmet hovedsaklig blitt sendt på TV Norge. Den første sesongen ble sendt i 2001 og ble en stor suksess. Finalen hadde over én million seere. Det var daglige sendinger. Seks av disse var «dagens høydepunkt» klippet ned til en episode, og en gang i uka var det live-sending fra bunkersen på Fornebu hvor Big Brother-huset lå. I denne episoden ble en av deltakerne stemt ut. Arve Juritzen var programleder og Lars-Joakim Ringom vant.

Den første sesongen av Big Brother Norge var grensesprengende på flere måter. Det var første gang et par hadde sex på TV. Det var også første gang man kunne følge et reality-program på nett. Programmet har hatt stor innflytelse på veldig mange reality-program siden som Paradise Hotel og Ex On the Beach. Programmet var veldig omstridt og fikk mye kritikk og ble beskyldt for å være drittsekk-TV og søppel-TV.

TVNorge fortsatte med å sende nye sesonger av Big Brother til 2006. Deretter var det en pause før TV2 Bliss sendte en sesong i 2011. I 2014 var Big Brother tilbake på TVNorges søsterkanal FEM. De to siste sesongene var begge en flopp blant seerne.

Programformatet eies av det nederlandske produksjonsselskapet Endemol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg