Tegning av den fiktive  Gottlieb Biedermaier fra "Fliegende Blätter"
Tegning av den fiktive Gottlieb Biedermaier fra "Fliegende Blätter"

Biedermeier, tysk Biedermeierzeit ('biedermeiertiden'), brukes i tysk litteraturhistorieskriving som epokebetegnelse på tidsrommet fra 1815 (fra tiden etter Wienkongressen) til etter revolusjonen i 1848.

Epokebetegnelsen var opprinnelig nedlatende, men Biedermeierzeit brukes i dag som en nøytral betegnelse på denne perioden. Biedermeier er også en stilbetegnelse som brukes innenfor møbel- og interiørkunst.

Opphav

Betegnelsen Biedermeier stammer fra den fiktive figuren Gottlieb Biedermaier som forfatterne Ludwig Eichrodt (1827-1892) og Adolf Kußmaul (1822-1902) var opphavet til. I Gottlieb Biedermaiers navn publiserte de to dikt i tidsskriftet Fliegende Blätter (fra 1855). Navnet Biedermaier satte de sammen av Joseph Victor von Scheffels dikt «Biedermanns Abendgemütlichkeit» og «Bummelmaiers Klage»; men navnet er også belagt i diktet «Herr Biedermeier» (1847) av Ludwig Pfau.

Gottlieb Biedermaier er en karikert besteborger, apolitisk, gudfryktig og smålig; han representerer holdninger som er kjennetegnende for deler av de tyske borgerskapet i kjølvannet av Napoleonskrigene og fram til revolusjonen i 1848. Biedermeiertidens mentalitet, slik den framstår i for eksempel Gottlieb Biedermaiers skikkelse, i malerkunsten til Carl Spitzweg og Ferdinand Waldmüller, kan virke idylliserende, noen ganger humoristisk, noen ganger karikert, men bunnet i mange tilfeller i redsel for sensur og politisk resignasjon.

Kjennetegn ved perioden

Epoken kjennetegnes mer av en mentalitet enn av klare litterære konturer. Forfatterne som tradisjonelt sorterer under denne epokebetegnelsen er svært ulike, blant dem er Annette von Droste-Hülshoff, Ferdinand Grillparzer, Karl Leberecht Immermann, Eduard Mörike, Ferdinand Raimund og Adalbert Stifter.

De fortrukne litterære sjangerne var lyrikk, noveller og fortellinger samt dramatikk. En fellesnevner for mange av forfatterne var en forkjærlighet for å bruke tradisjonelle litterære former.

Andre litterære epoker i samme tidsrom er Vormärz og Junges Deutschland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg