Anslagene over Bhutans befolkning er meget usikre og omdiskuterte, men ble i 2014 beregnet til 724 300. Bhutan har flere forskjellige befolkningsgrupper som taler hvert sitt språk. Den største er sharkopsfolket ('folket fra øst') som bor i den østlige delen av landet.

I vest bor ngalopsfolket som stammer fra Tibet. Deres språk, dzongkha, er landets offisielle språk. I sør lever nepalere (lepchafolket), ofte referert til som sør-bhutanere. Disse teller 30–35 % av landets befolkning. Mange av disse har innvandret i nyere tid. Videre finnes flere mindre stammer. Det finnes også en stor gruppe tibetanere som flyktet over grensen i årene etter Kinas invasjon av Tibet 1959.

Bosettingen er spredt, og urbaniseringen er meget lav. Til midten av 1960-årene fantes det ikke byer i vanlig forstand. Landets administrasjon holder til i store befestede klostre (dzonger). Myndighetene holder kontroll med bosettingen, og søker bevisst å hindre flytting fra landsbygda til byene. De største byene er hovedstaden Thimphu og handelsbyen Phuntsholing ved den indiske grense.

Bhutanerne følger den tibetanske formen for buddhisme (se Tibet, religion). Bhutan er i dag det eneste land i Asia der mahayana-buddhismen er statsreligion.

Ifølge bhutansk tradisjon ble buddhismen innført på 700-tallet e.Kr. av den tantriske mesteren Padmasambhava, men sikre overleveringer om buddhismen i Bhutan har vi først fra 1000-tallet. Overhodet for Drukpa-skolen, Ngawang Namgyal (1594–1661), samlet landet og ble både verdslig og geistlig overhode. Han inndelte landet i provinser som ble styrt fra befestede klostre (dzong). Hans etterfølgere, som regjerte frem til 1907, ble betraktet som gjenfødsler av Ngawang Namgyal (på samme måte som Dalai Lamaene etterfulgte hverandre i Tibet). I den sørlige delen av landet bor en nepalesisk, hinduisk minoritet.

Offisielt språk er dzongkha, en dialekt av tibetansk. Tibetansk snakkes ellers i en rekke til dels innbyrdes uforståelige dialekter. Nepali nyttes i sørlige og sørvestlige deler av landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.