Beznau

Beznau kjernekraftverk ligger på en kunstig øy ved elven Aare, like ved der elven renner ut i Rhinen, og består av to trykkvannsreaktorer. Beznau 1, startet produksjonen i 1969, og regnes for å være den eldste reaktoren i verden som fremdeles er i kommersiell drift.

Artikkelstart

Beznau, kjernekraftverk i kantonen Aargau i Sveits med en samlet netto ytelse på 730 MW e. Kraftverket eies av Axpo Holding AG og reaktorene er levert av Westinghouse.

Kraftverket ligger på en kunstig øy ved elven Aare, like ved der elven renner ut i Rhinen, og består av to trykkvannsreaktorer. Hver reaktor har en termisk ytelse på 1130 MWv som gir en netto kraftproduksjon på inntil 365 MWe. Den første reaktoren, Beznau 1, startet produksjonen i 1969, og regnes for å være den eldste reaktoren i verden som fremdeles er i kommersiell drift. Beznau 2 ble igangsatt i 1971. Til tross for alderen er det ikke satt noen endelig frist for når reaktorene må legges ned, men det sveitsiske parlamentet har vedtatt å fase ut kjernekraften innen 2034.

Årlig produksjon har de siste årene ligget på rundt 6 TWh som utgjør omtrent en tiendedel av landets kraftforbruk. Kraftverket kjøles med vann fra elven Aare, men en mindre del av varmen blir tatt ut og levert som fjernvarme til fjernvarmeselskapet Refuna. Dette selskapet forsyner mer enn 2 600 kunder med rundt 170 GWh varmeenergi per år gjennom et 145 km stort fjernvarmenett. Varmen tas ut med en temperatur på 125 o C om vinteren og 80 oC om sommeren, hvilket gir en reduksjon av kraftproduksjonen på i gjennomsnitt 2 MWe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg