Betty Goldstein Friedan

Faktaboks

Uttale
frˈidən
Født
1921
Død
2006

Betty Friedan under en pressekonferanse i New York i 1970.

Betty Friedan av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Betty Friedan av . no known copyright restrictions

Betty Goldstein Friedan var en amerikansk feminist, forfatter og organisator.

Friedan arbeidet flere år som journalist, og tok senere psykologutdannelse. Hun giftet seg 1947, og var hjemmearbeidende til 1963, da The Feminine Mystique ble utgitt. Boken fikk enorm respons, og Friedan er blitt kalt «den nye kvinnebevegelsens mor». I 1966 dannet hun National Organization for Women (NOW), som fremdeles regnes som den mektigste lobbyorganisasjon for kvinners rettigheter i USA, og satt som president til 1970.

Friedan ledet National Women's Strike for Equality, stod bak og organiserte den første internasjonale feministkongressen i 1973, og deltok i etableringen av First Women's Bank samme år. Hun ble stadig mer radikal politisk utover i 1970-årene. I 1977 redigerte hun en artikkelsamling om den amerikanske kvinnebevegelsen, It Changed My Life. I 1981 utgav hun The Second Stage, som benektet påstanden om et feminismens tilbakeslag.

I The Fountain of Age (1993) viser Friedan hvordan alderdommen kan bety nye muligheter både intellektuelt og følelsesmessig, og i den selvbiografiske Life So Far (2000) forteller hun om sitt liv, både som privatperson og som sentral politisk aktør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg