Bessie Emery Head var en sørafrikansk forfatter. Hennes mor var hvit og hennes far svart, og hun ble født på et psykiatrisk sykehus der moren var blitt plassert fordi hun skulle ha barn med en svart mann.

Head vokste opp i fosterhjem  og barnehjem. Hun ble utdannet som lærer, men arbeidet en stund som journalist og flyttet til Botswana, der hun først livnærte seg som lærer og deretter som forfatter. Dessuten drev hun et lite jordbruk. Hun ble botswansk statsborger  i 1979. Gjennom hele livet hadde hun store mentale problemer, noe som særlig kommer til uttrykk i den fremragende romanen  A Question of Power (1974, Et spørsmål om makt). Hun døde i Serowe i Botswana, som hun skildret i dokumentarboken Serowe: Village of the Rain Wind (1981, Serowe: Landsbyen med regnvind).

I novellesamlingen  The Collector of Treasures and Other Botswana Village Tales (1977, Samleren av skatter og andre botswanske landsbyeventyr) gir hun en litterært fremragende skildring av aspekter ved livet i en botswansk landsby. De to første romanene hennes, Når himmelen mørknar (Originaltittel: When Rain Clouds Gather, 1968. Norsk oversettelse, 1981), som handler om forsøket på å overvinne rasemotsetninger i et jordbrukskollektiv i Botswana, og Maru (1971), som er en kjærlighetshistorie om motsetninger mellom folkegrupper i Botswana, tar begge opp spørsmål om fordommer og diskriminering på en kraftfull måte.

Den historiske romanen Betwitched Crossroads: An African Saga (1984, Forheksede veiskiller: En afrikansk saga), som var den siste boken som ble utgitt mens hun levde, henter stoff fra tiden da Bechuanaland  ble britisk  protektorat.

Posthumt er det kommet ut to samlinger med noveller, Tales of Tenderness and Power (1989, Fortellinger om ømhet og makt) og The Cardinals: With Meditations and Stories (1993, Kardinalene: Med meditasjoner og historier), som består av en lang novelle og flere mindre skrevet i Cape Town i 1960-årene.

A Woman Alone: Authbiographical Writings (1990, En kvinne alene: Selvbiografiske tekster) gir, sammen med A Gesture of Belonging: Letters From Bessie Head, 1965–1979 (1991, redigert av Randolph Vigne) et gripende bilde av forfatterens problemfylte liv.

  • Abrahams, Cecil, red.: The tragic life: Bessie Head and literature in Southern Africa, 1990, isbn 0-86543-177-9
  • Eilersen, Gillian Stead: Bessie Head - Thunder behind her ears: her life and writing, 1995, isbn 0-435-08984-6
  • MacKenzie, Craig: Bessie Head, 1999

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.