Besserudtjernet

Badeliv ved Besserudtjernet på 1960-tallet.
/Oslo museum.
Lisens: CC BY SA 2.0
Besserudtjernet med Peisestuen. Foto ca. 1935.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Besserudtjernet er et tidligere kunstig tjern ved foten av Holmenkollbakken (317 meter over havet), beliggende i Nordmarka i Oslo.

Det ble dannet i cirka 1890 ved oppdemming av en bekk ved Holmensetra. Utfluktstedet Peisestuen ble bygd på setervollen (flyttet i 1998) og to utsiktstårn (Besserudtårnet, 341 meter over havet, og Holmenkolltårnet, 371 meter) ble reist på hver side av tjernet. Tårnene ble senere revet. Tjernet dannet avslutningen på unnarennet i Holmenkollbakken og ble fra 1930 tappet hver høst.

Besserudtjernet ble utgravd og fjernet ved ombyggingen av bakken foran ski-VM i 1982. Fra 1982 til 2007 ble amfiet nederst i Holmenkollbakken fylt med vann til et 6 meter dypt basseng, som blant annet ble brukt til badeplass og fiskeplass (utsatt fisk), vannskihopping og freestylehopping ut i vannet fra en spesialbakke i amfiet, samt underholdning fra en permanent scene over vannet.

Da den nye Holmenkollbakken ble bygd i 2009, ble Besserudtjernet endelig uttappet. Det er boret et 585 meter langt hull fra skåla i Holmenkollbakken og ned til Midtstulia. Alt innsigsvann til det gamle Besserudtjernet renner ned til Midtstuen, der et 20 000 kubikkmeter stort vannmagasin benyttes til snøproduksjon. Snøproduksjonsanlegget betjener Holmenkollbakken, Midtstubakken, langrennsarenaen og det indre løypenettet på 5 kilometer.

Kart

Besserudtjernet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg