Beslutningsforum

Artikkelstart

Beslutningsforum er et organ i den statlige helseforvaltningen som skal fatte felles beslutninger om innføring av nye undersøkelses- og behandlingsmetoder i spesialisthelsetjenesten. Avgjørelsene i Beslutningsforum er bindende for alle som yter offentlige spesialisthelsetjenester.

Beslutningsforum består av de administrerende direktørene i de fire regionale helseforetakene. Det har et eget sekretariat. Ansvaret for dette går på rundgang mellom de regionale helseforetakene. I 2019 er sekretariatsfunksjonen tillagt Helse Midt-Norge RHF.

Typiske saker som behandles i Beslutningsforum er knyttet til innføring av nye legemidler, som ofte kan være svært dyre. Før sakene tas til behandling i Beslutningsforum, er de vurdert av Bestillerforum RHF.

Ordningen ble innført i 2013 sammen med lanseringen av et helhetlig system for vurdering av nye metoder i helsetjenesten. Formålet er å understøtte kunnskapsbasert praksis, ivareta pasientsikkerheten og sikre en rasjonell ressursbruk. Systemet skal sikre at pasienter i Norge så raskt som mulig får likeverdig tilgang til metoder som er dokumentert trygge og virkningsfulle, samtidig som bruk av mindre effektive metoder avvikles.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg