Berthold Auerbach

Faktaboks

Berthold Auerbach
Født
28. februar 1812, Nordstetten (i nærheten av Stuttgart)
Død
8. februar 1882, Cannes
Berthold Auerbach

Artikkelstart

Berthold Auerbach var en tysk forfatter av jødisk herkomst og fra fattige kår. Han er først og fremst kjent for sine landsbyhistorier fra Schwarzwald: Schwarzwälder Dorfgeschichten (1843-1854).

Med hjelp av et stipend studerte han filosofi. Som student var han politisk aktiv i den såkalte «Burschenschaftsbewegung», en patriotisk studentbevegelse, og var, som en følge av dette, i perioder fengslet.

Auerbach debuterte med Schwarzwälder Dorfgeschichten (1843–1854, Landsbyhistorier fra Schwarzwald). I denne syklusen med fortellinger skildrer han en det enkle livet i liten landsby. Boka ble svært populær og inspirerte mange forfattere til å skrive tilsvarende landsbyhistorier. Hans senere forfatterskap, både prosa og teaterstykker, oppnådde ikke samme gjennomslag som debuten.

Han engasjerte seg for å bedre jødenes kår i Tyskland, blant annet gjennom brosjyren Das Judentum und die neueste Literatur (1836, Jødedommen og ny litteratur). Auerbach er videre kjent for sine oversettelser av Baruch Spinoza.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg