Bertha er eit kvinnenamn. Det er ein stavevariant av Berta.

Namnet har fleire variantar: Berta, Berte, Bertha, Berthe.

Kjende personar med namnet Bertha

Eit utval personar med namnet Bertha, og som er omtalt i Store norske leksikon:

Namnestatistikk

I perioden 1900–2017 var det omtrent 2200 kvinner (fødde i Noreg) som hadde Bertha som det einaste førenamnet eller som det fyrste av fleire.

Utvikling i bruk av namnet

Namnestatistikken for 1800-talet baserer seg på folketeljingar, og då var det oftast registerføraren som bestemte kva for stavevariant som skulle førast inn i teljinga – ikkje namneberaren sjølv. Derfor er variantane Berta og Bertha slått saman, og dei er presenterte med ei felles kurve for 1800-talet. Berta – og Bertha – er blant dei tostava namna på -a som nådde toppen rundt år 1900. Andre døme er Arna, Berta, Erna, Gerda, Magda, Olga og Ragna. I motsetning til for eksempel Emma, Ella, Ebba, Laura og Klara fekk ikkje namna i den fyrste gruppa ein ny topp på 2000-talet. Dette kan mellom anna ha samanheng med at dei har ein meir komplisert konsonantstruktur i innlyd. – jamfør [rt] i Berta mot [r] i Klara. Sidan år 1900 har stavemåten Bertha vore brukt nesten dobbelt så mykje som Berta.

Utvikling i bruk av namnet Bertha frå 1880
Utvikling i bruk av namnet Bertha frå 1880
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg