Bertelsmann AG i Gütersloh i Nordrhein-Westfalen er et tysk mediekonsern grunnlagt i 1835 av Carl Bertelsmann. Det er et av verdens største med aktivitet i rundt 50 land innen forlagsvirksomhet, musikk, kringkasting, grafisk industri, bok- og plateklubber, ukeblader med mer. Opprinnelig var det familieeid, fra 1971 er det et aksjeselskap, men kontrolleres fremdeles av Bertelsmann- og Mohn-familien. Omsetning ca. 18,8 milliarder euro med rundt 103.000 ansatte (2007).

Boktrykker Carl Bertelsmann (1791–1850) grunnla i 1835 C. Bertelsmann Verlag med hovedvirksomhet innen religiøse utgivelser, men også aviser, fagbøker og annen litteratur. Fra 1920-årene, da ledet av Heinrich Mohn (hans far var svigersønn i Bertelsmann-familien), begynte forlaget også med utgivelser av underholdningslitteratur og vokste raskt. Under den annen verdenskrig produserte det bøker og propaganda for tyske soldater, men ble  stengt av myndighetene i 1944.

Etter krigen ekspanderte selskapet videre og startet bokklubber, utgav ordbøker og grunnla plateselskapet Ariola i 1950-årene. Senere kjøpte Bertelsmann det tyske filmselskapet UFA (1964) og overtok blant annet 3/4 av Grüner + Jahr (utgir ukeblad og aviser, blant annet Stern), de amerikanske forlagene Bantam Books, Doubleday Publishing og Random House, samt plateselskapet RCA Records.

1997 fusjonerte selskapet sin fjernsynsvirksomhet med CLT (Compagnie Luxembourgeoise de Télédiffusion) til CLT-Ufa, senere sammenslått med tilsvarende virksomhet i britiske Pearson til radio- og TV-selskapet RTL, der Bertelsmann per 2004 eier ca. 90 %.

Forlagets musikkvirksomhet er samlet i Bertelsmann Music Group (BMG) med merker som Arista, RCA, J Records, Jive og Windham Hill. Det opererer også i Norge. BMG ble sammenslått med Sony Music til Sony BMG i 2004, og ble dermed verdens nest største musikkselskap. Arvato er Bertelmanns virksomhet innen mediatjenester, blant annet grafisk industri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.