Bernhard Heinrich Martin Bülow

Faktaboks

Bernhard Heinrich Martin Bülow
Fürst von Bülow
Uttale
bˈy:lå
Født
3. mai 1849, Altona, Tyskland
Død
28. oktober 1929, Roma, Italia

Artikkelstart

Bernhard Heinrich Martin Bülow var en tysk politiker. Han var Tysklands rikskansler (statsminister) i perioden 1900–1909.

Etter en diplomatisk karriere i årene 1874–1897 ble Bülow statssekretær i utenriksministeriet i 1897. Deretter var han rikskansler, utenriksminister og prøyssisk ministerpresident i årene 1900–1909. I innenrikspolitikken støttet han seg på de konservative, først også på sentrum, men fra 1906 på en «borgerlig blokk» mot sentrum og sosialdemokratene. Sprengningen av denne blokken førte til Bülows fall.

I sin europeiske politikk søkte Bülow å opprettholde forbundet med Russland og Østerrike-Ungarn, men valgte sistnevnte da disse to kom i strid i Balkanpolitikken. Han var ellers tilhenger av aktiv kolonipolitikk og formet slagordet «en plass i solen». Bülows Deutsche Politik («Tysk politikk», 1916) er et talentfullt forsvar for egen politikk. Etter hans død utkom Denkwürdigkeiten («Minneverdighet», 1930–1931) i 4 bind, et verk som på grunn av manglende pålitelighet og udiplomatiske utfall vakte stor strid.

Han var sønn av Bernhard Ernst von Bülow.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg