Bernburg

Artikkelstart

Bernburg er en by i delstaten Sachsen-Anhalt i det sentrale Tyskland som ligger ved Saale, 42 kilometer nordvest for Halle. Den har 32 600 innbyggere (2019).

Byen har en kaliindustri og sodaindustri på grunnlag av saltleier i omegnen (Solvay-verkene). Raffinering av sukker er også en viktig del av industrien i Bernburg. Byen har dessuten en landbrukshøyskole.

Videre var byen hovedstaden i hertugdømmet Anhalt-Bernburg (1251–1468 og 1603–1863). Bernburg gjennomgikk en omfattende byfornyelse i 1990-årene. Hovedattraksjon er renessanseslottet. Alt i 961 nevnes borgen Brandanburg, som på 1500-tallet ble ombygd til et prektig renessanseslott. Det er fullstendig bevart og huser blant annet bymuseet og andre samlinger. Vakttårnet i den svære borggården kalles gjerne Eulenspiegelturm etter den berømte skjelmen Till Eulenspiegel, som var tårnvokter her. I den tidligere vollgraven har en siden 1860-årene holdt bjørner. Bjørnegården er senere utvidet til en dyrehage (3 kvadratkilometer) med bjørn, rev og gaupe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg