Faktaboks

Bernardo Rossellino
Uttale
rossellˈino
Født
1409, Settignano
Død
1464

Bernardo Rossellino var en italiensk billedhugger og arkitekt. Sammen med broren Antonio Rossellino og Desiderio da Settignano representerte han en behersket, idealisert retning innenfor den florentinske billedhuggerskolen i midten av 1400-tallet.

Skulptur

Gravmælet til humanisten Leonardo Bruni (ca.1445-1450) S. Croce, Firenze
Gravmælet til humanisten Leonardo Bruni (cirka 1445–1450) i S. Croce, Firenze
Gravmælet til humanisten Leonardo Bruni (ca.1445-1450) S. Croce, Firenze
Share Alike.

Rossellinos hovedverk var gravmælet over humanisten Leonardo Bruni fra 1445–1446 i Santa Croce i Firenze. Monumentet er utformet som en triumfbue satt opp mot veggen. Midt i denne arkitektoniske rammen ligger Bruni med ansiktet vendt mot beskueren og høyre hånd hvilende på sin egen bok Firenzes Historie. Rossellino la vekt på å få fram Brunis bidrag til florentinsk politisk tenkning og skapte et monument som uttrykte tidens humanistiske ånd. Madonna med Jesusbarnet i lunetten øverst er det eneste religiøse innslaget.

Verket var nyskapende innenfor 1400-tallets florentinske gravskulptur og fikk stor betydning for senere veggraver. Rossellino laget også en rekke gravmonumenter i det siste tiåret av sin levetid.

I 1446–1447 laget han marmorrelieffet Bebudelsen til en kirke i Empoli (nå i Museo della Collegiata). Han utførte også flere skulpturarbeider i Arezzo og Siena, blant annet en døråpning av marmor i Palazzo Pubblico i Siena, som ble modell for tilsvarende verk utført av andre kunstnere.

Arkitektur

Rossellino var pavens arkitekt i Roma i 1441–1453 og arbeidet der med diverse oppgaver. I 1446–1451 oppførte han Palazzo Ruccelai i Firenze, etter Albertis tegninger. Han ledet oppbyggingen av den nye byen Pienza for pave Pius II i 1460–1463, der han oppførte domkirken, biskoppalasset og Palazzo Piccolomini. Prosjektene i Firenze og Pienza var det hans viktigste arbeider som arkitekt.

Samtidig var han byggeleder for katedralen i Firenze fram til sin død i 1464.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg