Bernard Burke

Faktaboks

Bernard Burke
John Bernard Burke
Sir Bernard Burke
Uttale
bə:k
Født
1814, Dublin
Død
1892, London

Artikkelstart

Bernard Burke var en irskfødt britisk jurist, genealog og heraldiker, sønn av genealogen John Burke (1787–1848). Burke praktiserte en tid som skrankeadvokat, men ble etter hvert mer opptatt av sine genealogiske og heraldiske studier. Han var Ulster King of Arms (sjefsheraldiker for Irland) fra 1853 til sin død, og i 1854 ble han slått til ridder (Knight Bachelor) og fikk rett til å sette tittelen 'Sir' foran navnet sitt.

Han overtok i 1847 utgivelsen av farens Genealogical and Heraldic History of the Peerage, Baronetage and Knightage (fra 1847 kalt Burke's Peerage), som utkom i 105 utgaver i perioden fram til 1970. Etter hvert kom det også en serie med genealogiske oppslagsbøker over ikkeadelige godseierslekter (Burke's Landed Gentry).

På 1800-tallet ble Burke's Peerage flere ganger anklaget for å inneholde mange fantasifulle slektsoversikter, men siden 1940-årene er dette stoffet erstattet av pålitelig genealogisk informasjon. Utgivelsen ble gjenopptatt av nye eiere i 1999; seneste (107.) bokutgave utkom i 2003, men innholdet finnes også som abonnerbar søketjeneste på Internett. De nye eierne har også overtatt retten til å utgi Bruke's Landed Gentry.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg