Bernard-Henri Lévy

Faktaboks

Bernard-Henri Lévy
Uttale
levˈi
Født
1948, Algerie

Bernard-Henri Lévy, fransk filosof, forfatter og journalist av jødisk slekt, en av de franske såkalte «nye filosofer» i annen halvdel av 1970-årene. Hans bok La Barbarie à visage humain (1977; norsk overs. Barbari med menneskelig ansikt, 1979), som vakte oppsikt i mange land, sammanfattet de viktigste ideene i de «nye» filosofenes kritikk av marxismen, inspirert av bl.a. Aleksandr Solsjenitsyns bok GULag-arkipelet. Han fulgte opp med Le Testament de Dieu (1979), og i L'Idéologie Française (1981) påviste han at fascismen også hadde grobunn i Frankrike.

Senere har han fortsatt å være en svært aktiv, og kontroversiell, deltaker i samfunnsdebatten i Frankrike, og han har ikke minst vært opptatt av de intellektuelles rolle, f.eks. i bøkene Éloge des intellectuels (1988) og Les Aventures de la liberté (1991). Han engasjerte seg sterkt i konfliktene i det tidligere Jugoslavia og gikk tidlig inn for at Vesten måtte gripe inn for å hindre folkemord. La Pureté dangereuse (1994) handler om farene ved alle tendenser til etnosentrisme og fundamentalisme.

I 2000 hadde Lévy stor suksess med boken Le Siècle de Sartre, og han høstet også anerkjennelse for Réflexions sur la guerre, le mal et la fin de l'Histoire (2001). I 2002–2003 arbeidet han for å klarlegge omstendighetene omkring bortføringen av og mordet på den amerikanske journalisten Daniel Pearl i Pakistan. Det resulterte i boken Qui a tué Daniel Pearl? (2003; norsk overs. Hvem drepte Daniel Pearl? 2004).

Lévy har også skrevet to prisbelønnede romaner, Le Diable en tête (1984) og Les derniers Jours de Charles Baudelaire (1988; norsk overs. Baudelaires siste dager, 1991), og han har utgitt bøker om malerkunst. I 1997 regisserte han filmen Le jour et la nuit, med sin kone Arielle Dombasle og Alain Delon, men den ble unisont slaktet av kritikerne.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg