Bergverk, industri og energi i Libanon

Libanon har få mineralressurser, og det er ikke påvist forekomster av olje og gass. Landet har likevel en betydelig petroleumsindustri, basert på import av og raffinering av olje fra Golfen, i Tripoli og Zahrani (ved Sayda). Noe jernmalm og lignitt (brunkull) er utvunnet.

Libanon er et forholdsvis industrialisert land, med variert lettindustri, og noe tyngre industri. Før borgerkrigen ble industriproduksjonen stimulert av et forholdsvis rikt hjemmemarked, men sektoren ble påført store skader både under borgerkrigen 1975–76 og senere; bl.a. som følge av den israelske invasjonen 1982. En stor del av fabrikkene ble ødelagt; mange er ikke satt i drift igjen. Libanon er fortsatt mer industrialisert enn de fleste andre stater i Midtøsten. De viktigste industrigrenene er næringsmiddel-, tekstil-, møbel- og trevareindustri, samt petroleumsraffinering. Bygg og anlegg er en viktig næringsgren, og fikk et stort oppsving som følge av gjenreisingsprogrammet iverksatt på midten av 1990-årene.

Det meste av industrien er lokalisert til, eller i nærheten av, Beirut og Tripoli, men en større andel av industrien etter krigen finnes i de kristne områdene i og ved Beirut – selv om også denne ble påført betydelige skader under borgerkrigen 1989–90. En industrisone ble etablert ved Sayda fra 1976, men ble påført store ødeleggelser under invasjonen 1982, hvoretter libanesisk industri også i noen grad led under konkurranse fra subsidierte israelske varer.

Underskudd på elektrisk kraft har vært en begrensning for den økonomiske utvikling i Libanon, og kraftproduksjonen ble også rammet av krigen og israelske aksjoner. Ved inngangen til 2000-tallet var installert kapasitet ca. 2315 MW, hvor fire termiske stasjoner stod for størstedelen av produksjonen. I 2000 inngikk Libanon en avtale med Egypt og Syria om bygging av en undersjøisk rørledning for eksport av gass fra Egypt til Libanon, med eventuell forlengelse til Syria, Jordan og Tyrkia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.