Bergljót Jónsdóttir

Faktaboks

Bergljót Jónsdóttir
Uttale
jˈouns-
Født
13. mars 1954
Bergljót Jónsdóttir
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Bergljót Jónsdóttir er en islandsk kulturadministrator. Hun er siden 2012 direktør for S12 Galleri og Verksted i Bergen, som er innrettet mot glasskunst og -design.

Bergljót Jónsdóttir ble i 1999 utnevnt til Chévalier des Arts et Lettres av det franske kulturministeriet.

Utdannelse

Jónsdóttir er utdannet ved musikkhøyskolen i Reykjavík og ved University of Illinois i Urbana-Champaign, USA, hvor hun tok en musikkpedagogisk mastergrad.

Karriere

Bergljót Jónsdóttir var fra 1986 til 1994 direktør for Islandsk musikkinformasjonssenter i Reykjavík. Hun var prosjektleder i Islands kultur- og utdanningsdepartement fra 1994 til 1995.

Jónsdóttir var direktør for Festspillene i Bergen fra 1995 til 2004. Her utvidet hun programmet, blant annet for barn og ungdom, og ledet 50-årsjubileet i 2002. Hun gikk imidlertid av i 2004 etter at flere ansatte erklærte sin mistillit på grunn av samarbeidsproblemer.

Jónsdóttir var fra 2007 til 2011 leder for det nyoppretttede Kulturkontakt Nord i Helsingfors (fra 2017 Nordisk kulturkontakt), en institusjon som driver kultursenter og bibliotek og administrerer en serie kulturelle finansieringsprogrammer.

Jónsdóttir har vært styremedlem ved flere sentrale norske kulturinstitusjoner, blant annet Den Norske Opera & Ballett og Nasjonalmuseet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg