Bergen Museum

De naturhistoriske samlinger.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

De kulturhistoriske samlinger.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bergen Museum, grunnlagt 1825 av stortingspresident Wilhelm Frimann Koren Christie, som var den drivende kraft til sin død 1849. Samlingene kom til å omfatte gjenstander fra forskjellige områder, bl.a. en kunstsamling som Johan Christian Clausen Dahl bidrog til, kunsthåndverk – særlig kirkeinventar, gjenstander fra norsk bondekultur, maritime samlinger og materiale fra fiskerinæringen. Disse samlingene kom senere til å utgjøre grunnstammen i nye museer som Bergen Billedgalleri, Vestlandske Kunstindustrimuseum, Bergens Sjøfartsmuseum og Norges Fiskerimuseum.

Bergens Museum flyttet i 1831 inn i en eldre bygning ved lille Lungegårdsvann. I tilknytning til denne ble det oppført en egen museumsbygning i 1840. I 1866 flyttet museet til en nyoppført bygning på Nygårdshøyden, tegnet av Johan Henrik Nebelong. Den ble utvidet med to store sidefløyer i 1898. Her holder de naturhistoriske avdelinger til. De kulturhistoriske samlinger flyttet inn i en ny stor bygning i nærheten i 1927, tegnet av Egill Reimers. Det slottsliknende anlegget er blitt omtalt som et av Nordens vakreste museumsbygg. Andre bygninger er etter hvert blitt reist for de forskjellige – særlig naturvitenskapelige – institutter o.l.

Det var ikke minst som naturvitenskapelig forskningsinstitusjon at Bergens Museum ble utbygd etter ca. 1850, da museet ble ledet av overlege Daniel Cornelius Danielssen. Senere har andre naturvitenskapsmenn spilt en stor rolle i administrasjonen av Bergens Museum – som Jørgen Brunchorst frem til 1906 og geologen Carl Fredrik Kolderup 1914–39. Også til den historiske avdeling har det vært knyttet en rekke forskere, bl.a. arkeologen Haakon Shetelig, som ledet avdelingen 1901–42.

Det ble slått fast 1892 i museets lover at det skulle arbeide for å få opprettet en høyskole for Vestlandet. Da Universitetet i Bergen ble åpnet 1946 ble Bergens Museum innlemmet i det nye universitet, og eksisterer ikke lenger som egen institusjon.

Bergens Museum består av to avdelinger: 1) De kulturhistoriske samlinger med underliggende seksjoner for antropologi, arkeologi, kunst- og kulturhistorie og konservering. 2) De naturhistoriske samlinger med underliggende seksjoner for botanikk, geologi og zoologi. Arboretet på Milde utenfor Bergen er dessuten underlagt museet.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg