Bergen Domkantori

Artikkelstart

Bergen Domkantori var et norsk blandet kor som var aktivt fra 1971 til 2012. Koret ble stiftet i Bergen av Magnar Mangersnes og var et av Norges ledende kor med konsertvirksomhet både i Norge og utlandet.

Historikk

Bergen Domkantori ble stiftet i 1971 av organisten og dirigenten Magnar Mangersnes, som da var blitt ansatt som domkantor i Bergen domkirke. Det markerte seg snart som et av våre aller fremste kor.

Bergen Domkantori fremførte først og fremst et stort antall kirkemusikalske verker i spennet fra renessansen til urfremførelser. I Bergen samarbeidet de med Bergen Filharmoniske Orkester om større prosjekter, medvirket ved Festspillene i Bergen og gjennomførte et stort antall fremførelser i domkirken og andre steder.

I tillegg til en rekke konsertturneer i Norge gjestet koret i de øvrige nordiske landene og turnerte i Storbritannia, Tyskland, Italia og flere andre land.

Bergen Domkantori urfremførte verker av mange norske komponister, blant andre Johan Kvandal, Ketil Hvoslef, Kjell Mørk Karlsen, Knut Nystedt, Marcus Paus og Magnar Åm.

Koret gjorde et tyvetalls plateinnspillinger. De vant Spellemannsprisen i 1979 for platen Folketoner i glass og ramme. I 1985 mottok de Griegprisen for sin innspilling av Edvard Griegs Fire salmer opus 74 og hans sanger for mannskor opus 30.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg